Puțini români știu care este adevărul din spatele grevei transportatorilor. Sunt voci care îi acuză pe guvernanți, dar există și o tabără care aruncă piatra spre cei care au declanșat mișcările de stradă.
Andi Iancu este unul dintre mulții patroni de firme de transport din România. Pentru el lucrurile sunt mai clare deoarece problemele sunt înțelese altfel de un om a cărui afacere e afectată.
În cel mai recent episod al podcastului „Vreau să știu”, Cătălin Oprișan și Andi Iancu au vorbit despre problemele reale pe care transportatorii le au în România.
Adevărul din spatele grevei transportatorilor
Transportatorii, aflați în grevă, au fix aceleași probleme ca acum 10 ani, semn că nu cine e la putere contează, ci statul și sistemul în general. Andi Moisescu vorbește despre greutățile nevăzute pe care le întâmpină cei care activează în această branșă:
„Șoferul de TIR e obligat să tragă pe dreapta, pentru că așa îi cere aparatul. Dar nu e într-o parcare, pentru că lucrările l-au împiedicat să ajungă într-un spațiu păzit. În 20 de minute, e ușurat de 1.000 de litri de motoroină” de către băieți specializați. Apoi, lipsa infrastructurii, taxe imense și aberante. Transportul reprezintă sângele ce ajută comerțul. Dacă el nu mai curge cum trebuie…”, spune Andi Iancu la „Vreau să știu”.
Problemele transportatorilor din România
Compania pe care invitatul lui Cătălin Oprișan o deține este una cu vechime pe șoselele din România. Doar din România pentru că Agil Trans operează doar pe teritoriul țării noastre. Evident, ca o persoană implicată în fenoment, Iancu știe toate problemele cu care se confruntă și colegii săi care operează peste hotare:
„Așa cum lesne se poate intui, cea mai mare dificultate pentru un transportator român care funcționează pe extern este aceea că România nu e în Schengen. Timpul petrecut în vămi ajunge să-ți afecteze afacerea. Gândiți-vă ce cheltuieli sunt. Nu mai zic de infrastructura din România, care ne întârzie și el. Apoi apar și multe dificultăți pentru șoferi. Chiar nu e ușor pentru ei. Avem legislație europeană, dar nu avem condiții la nivel de Europa”, mai punctează Andi Iancu la Vreau să știu.