Un an a durat minunea cu vouchere de energie pentru românii nevoiași. Din 2024 cei 1400 de lei care se acordau persoanelor cu venituri mici nu vor mai fi disponibili. Aceste tăieri sunt cumva explicate prin creșterea nivelului pensiilor.
Potrivit ultimelor informații oficiale venite de la Palatul Victoria, singurele majorări vor fi cele înregistrate la pensii. Astfel, bugetarii vor rămâne cu aceleași salarii în 2024, iar sprijinul pentru energie dispare și el.
Adio, vouchere de energie pentru români!
De pe 1 ianuarie 2024, pensiile actuale vor fi indexate cu 13,8 la sută. Un procent aparent sănătos, însă specialiștii sunt de altă părere.Pentru o pensie de 1.785 lei, această creștere de 13,8% înseamnă 246 de lei, adică pe zi aproximativ 8 lei, echivalentul a câteva mere, spre exemplu.
Analiştii economici atrag atenţia, însă, că pensionarii nu vor avea prea mult de câştigat nici după majorarea pensiilor de la început de ianuarie, când creşterea se va face cu rata inflaţiei.
Mai mult, pentru toți cei cu venituri mai mici, voucherele pentru energie dispar din peisaj. Astfel, două milioane de români nu vor mai beneficia de acest ajutor de 1400 de lei pe an.
„În primul rând, aceste majorări, dacă ne referim la pensii, sunt absolut normale și din punctul meu de vedere sunt oarecum insuficiente, pentru că rata inflației a fost într-adevăr de vreo 16,7%”, anunță Antena 3.
Ce prevederi apar în noua lege a pensiilor
– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;
– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.