Seria emisiunilor „Vreau să știu – Educație financiară” continuă cu un episod despre Pilonul III de pensii private. Răspunsurile la toate întrebările legate de această opțiune le oferă Corina Cojocaru, director general la BT Pensii.
Invitata lui Horia Gustă la cel mai recent podcast despre educația financiară explică pe înțelesul tuturor importanța contribuției la Pilonul III de pensii private. Corina Cojocaru ne vorbește despre regulile de administrare al fondurilor de pensii private, despre gradul de risc al fondului de pensii, dar și ce se întâmplă cu banii când îi retragi.
Așa s-a născut Pilonul III de pensii
Până la informațiile de nuanță despre această opțiune a românilor, să aflăm ce reprezintă, de fapt, acest pilon și motivele care au stat la baza apariției sale. Potrivit definiției, Pilonul III vizează sistemul de pensii facultative, fondurile de pensii facultative fiind administrate de societăți pe acțiuni, iar sistemul fiind bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale. Pensia facultativă Pilon III este destinată creşterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării.
Corina Cojocaru, directorul general de la BT Pensii a dezvăluit cum a început totul:
„În 2007 s-a născut sistemul pensiilor private în România, care astăzi se bucură de trei piloni la momentul în care vorbim, dar care, la naștere a avut doar doi piloni. Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie și care atunci se adresa persoanelor din România, care aveau vârsta de până în 35 de ani și facultativ între 35 și 45 de ani. Întrebarea care s-a pus la acel moment a fost: Ce se întâmplă cu cei care depășesc limita de vârstă impusă? Singura opțiune pentru cei care doreau să contribuie a fost un fond facultativ, devenit ulterior Pilonul III de pensii private. Practic, așa s-a născut totul”, a explicat Corina Cojocaru la „Vreau să știu – Educație Financiară” cu Horia Gustă.
BT Pensii, o opțiune pentru români
BT Pensii este companie a Grupului Banca Transilvania care administreaza fondul de pensii facultative Pensia Mea, anunta un beneficiu nou, comision zero din contributii. La nivelul pietei fondurilor de pensii facultative, comisionul este de pana la 5% din contributie, procent stabilit prin cadru legal. BT Pensii vine cu acest beneficiu pentru a incuraja economisirea si pentru a sustine un viitor mai sustenabil in Romania.
“Pensiile sunt un subiect pe buzele multor romani, din multe puncte de vedere. Noi ne dorim sa fie unul pozitiv, care sa ii faca pe romani sa fie mai pregatiti pentru viitor. Sutinem economisirea pe termen lung prin costuri reduse si simplitate in gestionarea contului de pensie facultativa. Ne bucuram ca peste 27.000 de persoane au ales sa isi planifice viitorul financiar prin Pensia Mea. Ne-am propus sa fim prima optiune pentru oamenii care isi construiesc viitorul, pentru cei care azi muncesc si economisesc”, declara Aurel Bernat, Presedintele Consiliului de Administratie BT Pensii pentru bancatransilvania.ro.
Compania BT Pensii este coordonata de Corina Cojocaru, Director General si are active de 129 milioane lei.