AcasăLife„Au spânzurat-o de păr...”. Povestea cutremurătoare a eroinei Elisabeta Rizea, simbol al...

„Au spânzurat-o de păr…”. Povestea cutremurătoare a eroinei Elisabeta Rizea, simbol al rezistenţei anticomuniste în România

Publicat

Elisabeta Rizea a fost, fără doar sau poate, una dintre cele mai curajoase femei din istoria României. Povestea cutremurătoare a eroine de la Nucșoara, simbol al rezistenţei anticomuniste în România, a fost spusă la „Vreau să știu” prin glasul strănepotului său, Bogdan Vârvoreanu.

Elisabeta Rizea, eroina care a sfidat comunismul

Elisabeta Rizea s-a născut în 1912, în satul Domnești (județul Argeș), într-o familie simplă de țărani. La 19 ani, s-a mutat în satul vecin, Nucșoara, unde s-a căsătorit cu Gheorghe Rizea. În tumultul postbelic, Elisabeta Rizea, „o mână de om”, își făcea loc printre partizanii anticomunişti. A sfidat cu stoicism regimul asupritor, a înfruntat cu demnitate torturile la care a fost supusă și-a devenit un adevărat simbol al rezistenței anticomuniste.

Când s-a născut ura străbunicii Elisabeta Rizea pentru comuniști

Elisabeta Rizea și-a cunoscut consortul prin intermediul unei rude. Gheorghe Rizea era angajat al unchiului ei, Gheorghe Șuța, lider local al Partidului Național Țărănesc. După cel de-Al Doilea Război Mondial, când în România s-a instalat regimul comunist, unchiul ei a fost ucis de Securitate. Acesta a fostul momentul T0, momentul în care în sufletul Elisabetei Rizea a început să „clocotească” ura față de regim. Astfel, s-a alăturat, împreună cu soțul ei, grupului de rezistență anticomunistă al lui Gheorghe Arsenescu.
Între anii 1949 şi 1958, în comuna Nucşoara din județul Muscel (acum, județul Argeș), a fost organizată cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă nu doar din România, ci din întreaga Europă. Printre partizanii ei, s-a numărat și Elisabeta Rizea. Însă ce avea să urmeze sunt clipe greu de imaginat și, mai ales, de transpus în cuvinte.

Povești cutremurătoare din detenție

În 1949, Elisabeta Rizea a fost arestată pentru prima dată. A fost bătută cu brutalitate și dusă la închisoarea din Pitești. A fost eliberată în 1958, dar, în ciuda anilor de cruzime pe care i-a îndurat, nu a renunțat la lupta ei. A continuat să susțină rezistența din munți, până când Arsenescu a fost prins, în 1961. Atunci, a fost arestată din nou și condamnată pentru a doua oară la ani grei de închisoare. A fost trimisă la penitenciarul pentru femei din Mislea, unde a suferit noi torturi de neimaginat.
În cei 12 ani petrecuți în închisoare, Elisabeta Rizea a a văzut Iadul cu ochii: a fost spânzurată de păr de un cârlig și bătută până a leșinat din cauza coastelor rupte, a fost scalpată, arsă și lovită cu o lopată. Când a ieșit din închisoare, nu mai avea păr și nu mai putea merge, deoarece genunchii îi fuseseră distruși de tortură. Strănepotul său, invitatul lui Cătălin Oprișan la „Vreau să știu”, a povestit momentele de o cruzime tulburătoare pe care le-a îndurat Elisabeta Rizea în detenție.
„Mi-e greu să povestesc totul… Avea părul lung, prins în coadă, până la mijloc avea părul. A fost schingiuită în detenție… La un moment dat, au mi-a povestit cum au urcat-o pe un scaun și i-au legat coada de un cârlig prins în tavan. Și-așa au torturat-o, obligând-o să spună tot ce știe. Dar ea a refuzat să spună ceva, în ciuda torturilor, amenințărilor. Și i-au tras scaunul de sub picioare și-a rămas agățată așa, de tavan… dar tot nu a spus nimic. De pe urma bătăilor primite în detenție, străbunica mea a ieșit cu probleme medicale grave și cu… câteva fire de păr în cap. Era o mână de om, o femeie simplă, micuță de statură, dar cu o inimă și un suflet imense!”, a povestit Bogdan Vârvoreanu la „Vreau să știu”.

Torturată de comuniști, Elisabeta Rizea a rămas un munte de rezistență și devotament

Deși, timp de 12 ani, a fost torturată și schingiuită de Securitate, Elisabeta Rizea a rămas un munte de rezistență și devotament. Nu și-a trădat niciodată soțul și apropiații, și nici cauza pentru care a luptat până la ultima picătură de forță. Spiritul său neînfricat nu s-a clintit nicio clipă, chiar dacă prețul plătit a fost cel al libertății și al suferinței. A supraviețuit torturii și privațiunilor, rămânând un simbol al curajului în fața opresiunii comuniste.
După prăbușirea regimului lui Ceaușescu, în 1989, Elisabeta a devenit un erou național, recunoscută pentru contribuția sa de netăgăduit la lupta împotriva comunismului.
A apucat să vadă România scăpată de comunism, să-și vadă idealurile împlinite și să se bucure mai bine de un deceniu de democrație. Eroina de la Nucșoara s-a stins în 6 octombrie 2003, însă povestea ei de viață și exemplul curajului său vor dăinui pentru totdeauna. Povestea cutremurătoare a eroinei Elisabeta Rizea a fost relatată în cadrul celui mai recent episod al podcastului găzduit de Cătălin Oprișan – Vreau să știu – și poate fi ascultată aici.

Ultima oră

Uscătorul de păr Dreame Pocket, inclus în topul TIME al Celor mai Bune Invenții din 2024

Dreame Technology, companie globală renumită pentru abordarea sa inovatoare în domeniul electrocasnicelor, a anunțat...

Black Friday 2024: Reduceri de până la 40% la produsele Dreame din oferta eMAG, pe 8 noiembrie

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, anunță reduceri de până la...

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Știri noi

Uscătorul de păr Dreame Pocket, inclus în topul TIME al Celor mai Bune Invenții din 2024

Dreame Technology, companie globală renumită pentru abordarea sa inovatoare în domeniul electrocasnicelor, a anunțat...

Black Friday 2024: Reduceri de până la 40% la produsele Dreame din oferta eMAG, pe 8 noiembrie

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, anunță reduceri de până la...

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...