Finanțarea cluburilor de fotbal din țară continuă să reprezinte o problemă. Banii în fotbalul românesc se obțin greu, iar un expert în marketing sportiv știe cel mai bine cum stau lucrurile în acest domeniu.
Cristian Gheorghe a dezvăluit la „Vreau să știu” cât de departe suntem de ceea ce se petrece în Vest. Vestea proastă este că modalitatea de a aduce bani în cluburi este aceeași de ani buni.
„Uitați-vă ce se întâmplă la CFR Cluj! E doar un exemplu”
Aflat de mai bine de 15 ani pe piața de marketing sportiv, Cristian Gheorghe a dezvăluit că România este o țară în care fotbalul nu găsește ușor resurse bănești:
„În continuare este o mare problemă în partea cu asigurarea veniturilor pentru orice club din țară. Și vorbesc aici de la cele din Superligă și până la Liga a III a, cred. Stabilitatea financiară e o adevărată himeră pentru multe dintre echipe în 2023. Practic, cu mici excepții, adică vreo 3-4 cluburi din Liga 1, fotbalul românesc trăiește în incertitudine la capitolul bani. Uitați-vă ce se întâmplă la CFR Cluj. Împrumută bani de la patron pentru a reuși să reziste. Așa se întâmpla și acum 15-20 de ani. Nu s-a schimbat nimic, nu se schimbă nimic în viitorul apropiat.”, crede Cristian Gheorghe.
Ce se întâmplă dacă patronii nu mai au posibilitatea să plătească
Previziunile unui expert respectat în marketingul sportiv referitoare la viitorul fotbalului sunt sumbre. Și asta pentru că echipele, în majoritatea lor, depind de oameni sau de insitituții.
Astfel, eventualele probleme ale celor care finanțează cluburile pot însemna și dispariția de pe scena fotbalului românesc, ipoteză deja experimentată în primul eșalon de formații precum Astra Giurgiu sau Unirea Urziceni.
Mentalitatea jucătorului român, o piedică în anumite situații
O altă problemă care stă în calea progresului fotbalistic este mentalitatea pe care o au fotbaliștii. Un experiment făcut de Cristian Gheorghe pe jucătorii unei echipe la care lucra a scos la iveală un rezultat incredibil:
„I-am rugat pe toți să răspundă la niște întrebări notate pe bilețele. Gen, unde te vezi peste 5 ani sau ce-ți dorești de la cariera de fotbalist. În mod surprinzător, niciunul dintre băieți nu a scris acolo că-și dorește să joace în prima ligă. Activam la o formație din al doilea eșalon. Ei erau mulțumiți cu banii primiți, aveau mașini, aveau iubite sexy. Aveau o viață frumoasă, nu voiau mai mult. Cred că asta spune multe despre mentalitatea jucătorului român din ultimii ani”, a punctat Cristian Gheorghe.