Cercetătorii atrag atenția despre boala care face ravagii în toată lumea. După mai multe studii efectuate la nivel planetar s-a ajuns la concluzia că bolile cardiovasculare vor produce zeci de milioane de morți în viitor.
Previziunile sunt din ce în ce mai sumbre. Medicii din lumea întreagă atrag atenția asupra acestei probleme și efectelor catastrofale pe care le poate avea în timp. Milioane de oameni suferă de astfel de afecțiuni, iar numărul lor este într-o continuă creștere. În acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică a demarat o campanie de conștientizare la nivel național.
Boala care face ravagii în toată lumea poate lua zeci de milioane de vieți în viitor
Într-un comunicat al INSP se arată pericolul reprezentat de boala cardiovasculară (BCV) și rata îngrijorătoare de mortalitate. Medicii din România continuă să tragă semnale de alarmă pentru ca oamenii să încerce să evite, pe cât posibil, să intre în rândul celor care suferă de astfel de afecțiuni:
„Boala cardiovasculară (BCV) continuă să rămână principala cauză de morbiditate şi mortalitate în lume. Decesele cauzate de BCV rămân alarmant de ridicate şi se estimează că în 2030 vor atinge cifra de 23 de milioane, deşi ratele generale ale mortalităţii s-au redus în ultimele decenii”, se arată într-un comnicat al Institutului Național de Sănătate Publică.
Inima este organul afectat de aceste boli, iar specialiștii au dorit să indice care este grupul bolilor cardiovasculare cele mai obișnuite. Așadar, acest grup include afecţiuni ale inimii, boala vasculară cerebrală şi boli ale aparatului circulator.
Cum poate fi evitată boala cardiovasculară
Cercetătorii au identificat două categorii de persoane care suferă de afecțiuni. Prima este cea cu factori de risc influențabili și neinfluențabili:
„Primii includ, genul, vârsta, poziţia socioeconomică, factorii de mediu şi antecedentele familiale ale bolii. Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun şi produse conexe, stresul, tulburările de somn, stilul de viaţă sedentar, consumul dăunător de alcool şi alimentaţia nesănătoasă”, mai arată INSP.