Unul dintre cei mai longevivi sportivi ai României a destăinuit că suferă de o problemă. „Boala” secretă a lui Marian Drăgulescu este… gimnastica. Când aude de Jocurile Olimpice, lui Marian i se face pielea ca de găină.
A concurat mult, dar nimic nu e mai important ca gândul că mergi să vezi cercurile. Își aduce aminte de Atena, 2004, când a luat „argintul” la și „bronzul” pe echipe. N-a putut rămâne departe de gimnastică și, deși a fost supărat, a revenit de trei ori.
Acum, la „Bobocica”, în București, are o Academie, de unde speră să poată scoate noi campioni. „Dar nu asta e obligatoriu! Copilașii trebuie să vină să facă mișcare! După aceea, mai vedem!”.
„Boala” secretă a lui Marian Drăgulescu
Când vine vorba despre Jocurile Olimpice, invitatul lui Cătălin Oprișan își amintește momentele pe care le-a trăit înainte de astfel de competiții. Chiar și atunci când vârsta biologică părea să-l oprească să mai concureze la o asemenea întrecere, „Marocanul” a strâns din dinți și a mers mai departe.
„În 2019 aveam 39 de ani și am făcut șase aparate și aveam colegi în echipă care aveau 20-21 de ani și au făcut trei sau patru. Eu am făcut pentru că ei nu voiau să apese mai tare pe accelerație.”. își amintește multiplul campion de gimnastică din România.
A început să practice gimnastica în 1988, la vârsta de 7 ani, sub îndrumarea profesorului Petre Sacerdoțeanu, după ce a mers mai întâi câteva luni la karate și câteva la înot. Talentul său a fost repede remarcat de specialiști . A fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo București, unde s-a pregătit cu antrenorul Danut Grecu, același care, împreună cu Aurelian Georgescu, Ștefan Gal și Adrian Sandu, l-a antrenat și la lotul național.
A intrat în istoria gimnasticii masculine românești drept primul sportiv care a obținut o medalie la individual compus – bronz, în 2000, la Campionatele Europene de la Bremen și a cucerit două titluri mondiale, la sol și sărituri, în 2001, la Campionatele Mondiale de la Gent.
Drăgulescu și retragerile
Prima dată s-a retras din activitatea competițională în 2002, dar nu a stat departe de sală decât câteva luni. La finele anului 2009, Marian Drăgulescu s-a retras din nou, dar a revenit în 2011, pentru a participa la JO de din 2012. Spre supărarea sa nu a fost selecționat în echipa olimpică și s-a retras din nou, o vreme antrenând copii la CS Dinamo București, alături de fostul său coleg Marius Urzică.
A revenit spectaculos în 2015 și a cucerit medalia de argint la sărituri la Campionatele Mondiale de la Glasgow, fiind primul gimnast român care și-a asigurat prezența la JO de la Rio de Janeiro, din 2016.
În 2017, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, a devenit sportivul român cu cele mai multe medalii de aur cucerite la Europene – zece, depășind-o chiar pe „Zeița de la Montreal” Nadia Comăneci, care are nouă titluri continentale.
Pentru întreagă activitate sportiva a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
În 2001 a fost declarat cel mai bun sportiv al României și a primit „Premiul Național pentru Sport”.
În 2019, a fost inclus în „Samurai 2020”, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a editei de vara a JO Tokyo 2020.