Andrei Badiu este auditor financiar. Concret, un auditor financiar reprezintă o persoană fizică sau juridică și a dobândit acest statut profesional în condițiile specificate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/1999. În România, acest drept profesional fiind acordat de către Camera Auditorilor Financiari din Romania(C.A.F.R.). Andrei Badiu ne vorbește despre viața în acest domeniu.
Cum ajungi să profesezi în acest domeniu, rolul unui auditoriu, dar și alte informații puteți afla urmărind cel mai recent episod „Vreau să știu – Educație Financiară” cu Horia Gustă.
Ce este și ce face un auditor financiar
În câteva cuvinte, auditul financiar este analiza realizată asupra situației financiare a unei companii de către un auditor financiar competent, cu scopul de a reflecta în mod coerent și strategic situația contabilă și performantele entității examinate.
La fel de succint, să spunem că auditorul financiar este un specialist responsabil cu obținerea probelor de audit și raportarea de audit.
Andrei Badiu este unul dintre specialiștii care profesează în acest domeniu mai puțin cunoscut în România. Venind în întâmpinarea celor care vor să urmeze o astfel de carieră, invitatul lui Horia Gustă a dezvăluit pașii pe care i-a urmat pentru a intra în acestă lume.
„Trebuie să termini studii superioare și apoi să te înscrii la CAFR sau CECCAR. Iar ca să devii membrul oricărui corp profesional durează stagiatura trei ani de zile și este destul de anevoios. Dar această profesie, deși pare grea, îți dă posibilitatea după câțiva ani să faci orice vrei în viață pentru că tu simți pulsul oricărei entități.”, a punctat Andrei Badiu la „Vreau să știu – Educație financiară”.
De ce este necesar un audit financiar?
Scopul auditului este de a stabili dacă informațiile și datele examinate sunt în concordanță cu normele legale și cele contractuale prestabilite de către o companie cu beneficiarii, colaboratorii sau celelalte entități în fața cărora răspunde legal.
În acest fel sunt depistate și cuantificate eventualele erori sau nereguli și sunt desfășurate revizuiri privind desfășurarea activităților companiei. Așadar, scopul auditului financiar este acela de a exprima o opinie obiectivă și independenta în ceea ce privește respectarea reglementărilor contabile general acceptate.
Auditul financiar urmărește obiective diverse, în funcție de nevoile companiei sau ale solicitantului auditului:
Verificarea respectării legislației
Depistarea eventualelor fraude
Evaluarea solvabilității unei companii
Propunerea unor măsuri pentru atingerea scopurilor unității