O țară întreagă îl cunoaște drept Toni Grecu, de la Divertis. Mulți dintre cei care îi admiră muncă au presupus că numele său din buletin este Anton. Adevărul este însă altul. Mult mai amuzant decât și-ar putea închipui cineva.
Într-unul dintre cele mai spumoase episoade ale podcastului „Vreau să știu”, Doru Antonesi, dezvăluie secretul bine ascuns al liderului trupei Divertis. În realitate, numele de botez al lui Grecu nu are nici cea mai mică legătură cu Anton sau Toni.
Ce nume are Toni Grecu, de la Divertis, în buletin
Pe cartea de identitate a „stâlpului” Divertis stă scris negru pe alb: „Grecu Arhire”. Pare o glumă proastă, dar aceasta este realitatea. Toată istoria neobișnuitului său prenume a fost povestită de Doru Antonesi, unul dintre cei trei membri fondatori ai trupei umoristice.
Întrebat de Cătălin Oprișan dacă numele de botez al colegului Grecu este Anton, Doru Antonesi a oferit un răspuns uluitor:
„Pe el îl cheamă Grecu Arhire. Tatăl său a vrut să-l boteze cu numele de Ahile. Sper să mă ierte Toni pentru că spun toate astea aici. Cel de la primărie nu a știut ce fel de prenume e ăsta. S-a gândit la ceva care să se asemene și l-a trecut în certificatul de naștere Arhire. E mai bine că nu i-au zis Ahile pentru că trebuia să aibă o slăbiciune la călcâi, probabil”, dezvăluie plin de umor Doru Antonesi.
S-au cunoscut în armată
Și cum un grup umoristic de nivelul Divertis nu se putea naște întâmplător, destinul a făcut că doi dintre fondatori să se cunoască în timpul îndeplinirii stagiului militar. Doru Antonesi și Toni Grecu au făcut armata în același loc. Ambii fiind viitori studenți au scăpat de griji după 6 luni după care, în toamna următoare s-au întâlnit la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Toni Grecu a absolvit Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași[3] și a urmat cursurile Facultății de Electronică și Telecomunicații din Iași,formând, la inițiativa sa, impreună cu Doru Antonesi și Florin-Viorel Constantin, trupa umoristică Divertis. La facultate, a mai făcut parte din grupurile Asterisc și Ars Amatoria. La repartiție, alege un post de inginer de telecomunicații la Bacău și lucrează într-un post mascat la telefoane pentru poșta din Comănești. Aici nu a stat decât șase luni, după care vine la București, unde lucrează la Fabrica de Calculatoare Electronice Felix, (secția memorii 300MB) până în 1993.
Episoadele integrale ale podcastului „Vreau să știu”, găzduit de Cătălin Oprișan, le puteți găsi pe canalul de YouTube dedicate emisiunii.