Românii nu sunt întotdeauna conștienți de riscurile fondurilor de investiție, atunci când decid să-și plaseze economiile, cu scopul de a obține profit. Dan Popovici, invitat la „Vreau să știu Educație Financiară”, ne explică atât conceptul de „risc”, cât și modul în care acesta este analizat.
Dan Popovici, expert în finanțe, subliniază că riscul este un concept relativ în lumea investițiilor. Plasare de capital în același produs, însă pe termene diferite, poate schimba radical nivelul de risc la care se expune investitorul.
Riscul e un lucru relativ. Același produs poate să fie extrem de riscant, dacă vrei să îl iei astăzi și să-l vinzi peste o săptămână. Pe de altă parte, s-ar putea să fie foarte puțin riscant să-l iei astăzi și să îl vinzi peste doi ani, a explicat Popovici.
Pentru a înțelege corect nivelul de risc asociat unui fond de investiții, este esențial să ne uităm la modul în care prețurile acestuia evoluează în timp. Un consultant va analiza întotdeauna riscurile fondurilor de investiție și le va expune potențialului investitor. Invitatul lui Horia Gustă a clarificat la „Vreau să știu Educație financiară” și acest concept:
Gradul de risc al fondului este, de fapt, o informație matematică legată de mișcarea în sus și în jos a prețului de la o zi la alta a fondului respectiv, a explicat Dan Popovici.
Volatilitatea, conceptul la care se referă Popovici, este un termen central în evaluarea riscului unui fond de investiții. Practic, se referă la măsura în care prețurile unui fond oscilează, într-un interval de timp analizat.
Cu alte cuvinte, un fond cu volatilitate ridicată este un indicator al unui grad de risc ridicat, deoarece prețul său are tendința de a fluctua semnificativ și-ți poate face „surprize” neplăcute. De cealaltă parte, un fond cu o volatilitate scăzută indică o oarecare stabilitate și, prin urmare, vine la pachet cu un grad de risc mai mic.
Un expert financiar îți poate salva banii
Întotdeauna, abilitatea unui manager de fond în privința investițiilor poate influența riscul la care se expune. Trebuie să reții, însă, că niciun segment al pieței financiare nu este imun la fluctuații. O concluzie a acestui articol, formulată sub forma unui sfat, ar putea fi următoarea: înainte de a investi în orice fond, este recomandat să consulți un consilier financiar. Sfaturile de specialitate îți pot salva banii și ai șanse mai mari să investești sume de bani care să se afle în concordanță cu obiectivele și situația ta financiară.
Promisiunea lui Horia Gustă, pentru urmăritorii canalului de YouTube „Vreau să știu” este că, în viitor, va aborda acest subiect într-un episod dedicat riscurilor fondului de investiții. Până atunci, puteți urmări toate edițiile din seria „Educație Financiară”, aici!