Miliardarii lumii, și nu numai, au avut de înfruntat în 2008 efectele celui mai grav dezastru economic de la Marea Depresiune. Și mulți au ieșit șifonați. Ce s-a întâmplat, cu adevărat, în anul crizei economice și care a fost greșeala care a dus la anihilarea multor averi, aflați din cel mai recent episod „Vreau să știu Educație financiară”.
„Istoria nu este o garanție a profiturilor viitoare”, însă este esențial să cunoaștem foarte bine contextul socio-economic, avertizează Mihai Chișu, unul dintre primii brokeri autorizați din România. La fel ca moda, și piața de capital este ciclică. Tocmai de aceea, istoria ne ajută să intuim ce e bine să facem cu banii, în funcție de perioada pe care o traversăm, și să ne stabilim câteva repere importante.
Un broker financiar te ajută să înțelegi piața de capital
Banii trebuie să circule în economie. Se spune că e bine să-i facem să „muncească pentru noi”. Brokerul financiar este singurul care ne poate ajuta să înțelegem piața de capital și să avem acces la ea.
Să cunoaștem un astfel de specialist este la fel de important precum accesul la serviciile unui medic bun, unui avocat sau unui mecanic, dacă vrem să rămânem conectați la „mișcările” economice și să nu ne irosim economiile.
„Cea mai mare greșeală pe care un investitor în devenire o face este să plece la drum fără un asistent, un broker financiar, și fără o strategie! Trebuie să știi cine ești. Și atunci când faci o investiție, inclusiv una imobiliară, trebuie să pleci la drum cu un plan clar.”, a explicat Mihai Chișu, la VREAU SĂ ȘTIU Educație financiară.
Criza financiară din 2008. Greșeala care a dus la anihilarea averilor
Lucrurile se schimbă, însă, atunci când traversăm o perioadă de criză. Ce trebuie să facem și ce să nu facem în timpul unei crize financiare? Investim în imobiliare sau ținem banii la bancă pentru dobândă? Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu, Mihai Chișu ne răspunde la toate întrebările.
Panica este principalul inamic, atunci când ne confruntăm cu o criză financiară. Ne poate face să acționăm nechibzuit sau, dimpotrivă, să nu facem nimic. Mihai Chișu, broker financiar, a explicat la VREAU SĂ ȘTIU Educație financiară care a fost greșeala care a falimentat mulți milionari, în 2008.
„În timpul crizei din 2008, oamenii au cumpărat acțiuni la Bursă și apoi n-au mai făcut nimic. Nu i-a mai interesat piața deloc. România a intrat dintr-odată într-un colaps financiar și nu mai existau cumpărători.”, a povestit Mihai Chișu.
Tot ce trebuie să știm despre brokeraj, un domeniu în continuă schimbare, aflăm de la Mihai Chișu, specialist în acest domeniu de peste 20 de ani. Aflăm și care este diferența dintre broker și trader, din prisma unui om care a practicat ambele meserii. În felul acesta, vei ști care dintre cei doi specialist răspunde cel mai bine nevoilor și obiectivelor tale financiare.
Urmărește cel mai recent episod din seria VREAU SĂ ȘTIU Educație financiară – un podcast cu Horia Gustă -, integral, pe canalul de Youtube.