Ca un bun creștin trebuie să știi ce trebuie să faci în seara de 23 decembrie în fiecare an. Zilele de dinaintea Crăciunului au avut mereu o mare însemnătate. Românii păstrează din vremuri apuse obiceiuri și tradiții pentru fiecare moment al marii sărbători.
Credincioșii numesc ziua de 23 decembrie Ajunul Ajunului sau Preziua Ajunului. Ca de obicei, lucrurile sunt rânduite clar. Cu puțin timp înainte de Nașterea Domnului, oamenii se gândesc la cei ce nu mai sunt printre noi. Morții sunt cei care se află în mintea și-n sufletul ortodocșilor români. Persoanele decedate sunt cinstite și amintite.
Ce trebuie să faci în seara de 23 decembrie
Până al începutul colindului, care în datina străbună se produce în noaptea de 23 spre 24 ale lunii, creștinii sunt atenți la toate obiceiurile și tradițiile specifice zilei.
Se sărbătoresc morții care coboară din cer pe pământ pentru a fi omeniți. Tradiția spune că, după miezul nopții, gospodinele pregătesc masa de Ajun pentru sufletele morților, încărcată cu alimente de post (grâu fiert, turtă, pâine, fasole bătută, prune fierte, etc). După sfințirea mesei de Ajun de către preot, în dimineața de 24 decembrie alimentele vor fi împărțite membrilor familiei, cât și vecinilor, scrie traditii-superstitii.ro.
Colinde și obiceiuri pentru fetele nemăritate
Printre alte tradiții și obiceiuri care se practică în seara de Moș Ajun, menționăm: în vasul din care se toarnă apă pentru spălat gospodinele pun nuci pentru ca membrii familiei să fie sănătoși tot anul; nucile și merele purtate de colindători se vor descânta după care femeile care nu pot avea copii le vor mânca. Se zice că astfel, în curând acestea vor da naștere la prunci sănătoși. Fetele nemăritate pun grâu pe patul unde va sta preotul pentru a se mărita în viitorul apropiat; unele gospodine pun câteva grăunțe sub așternutul unui pat pe care va sta preotul pentru ca în anul care vine să le stea cloștile pe ouă.
Tot în seara Ajunului Crăciunului se practică și anumite obiceiuri magice, dintre care: fetele pun sub prag câte o agrafă ca să treacă preotul peste aceasta, după care fata o va pune în păr și va dormi cu aceasta, pentru a-și visa ursitul. În seara din Ajunul Crăciunului e bine ca țăranii să se gândească la păpușoi, ca să-i viseze peste noapte. Cum îi vor visa așa vor fi peste an.