Cercetătorii au identificat cea mai puternică erupție solară din ultimii ani. Fenomenul neobișnuit s-a produs la finalul săptămânii trecute, iar efectele ar putea să se resimtă inclusiv în aceste zile.
Erupțiile solare nu sunt neobișnuite, însă dimensiunea ultimului asemenea eveniment este majoră. De 6 ani oamenii de știință nu au mai observat așa ceva. Lesne de dedus, această erupție va avea efecte asupra Pământului, însă nu este ceva care ar trebui să ne panicheze.
Cea mai puternică erupție solară din ultimii șase ani ar putea avea efecte și astăzi
Site-ul spaceweather.com a dezvăluit că la nivel solar s-a înregistrat o erupție însemnată. Aceeași publicație a dezvăluit și efectele pe care le va avea pe Pământ în această perioadă. În mod cert, evenimentul va provoca o furtună magnetică pe planeta noastră: „Emisia de la erupție a provocat o întrerupere profundă a comunicațiilor radio cu unde scurte în America… Este posibil ca radioamatorii să fi observat o pierdere de semnal pe toate frecvențele sub 30 MHz, mai bine de 30 de minute de la incidentul solar” , scriu jurnaliștii de la SpaceWeather.com.
Erupția solară este o explozie uriașă în atmosfera Soarelui, care poate elibera și mai mult de 6 × 1025 J de energie. Termenul este, de asemenea, folosit pentru a desemna fenomenele similare din alte stele.Erupțiile solare afectează toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana și cromosfera), încălzind plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin și accelerând electronii, protonii și ioni grei aproape de viteza luminii.
Câmpul magnetic are variații mari
Spre deosebire de mecanismul de producere a protuberanțelor calme (și filamentelor) solare care apar în a doua parte a vieții unei regiuni active solare, când câmpul magnetic asociat a atins o anumită stabilitate, erupțiile solare apar în prima parte a vieții unei regiuni active solare, când câmpul magnetic are variații mari, Această instabilitate face ca procesul să fie mult mai rapid, iar erupțiile să dureze între 1 – 3 ore.