Autoritățile naționale au emis un cod roșu de furtuni în mai multe zone din țară. Conform sursei citate, se vor înregistra rafale ale vântului de peste 90 kilometri pe oră.
Asta în contextul în care a existat un cod roșu caniculă în mai multe zone din România. Specialiștii au trimis deja mai multe informări prin platforma RO-Alert.
Cod roșu de furtuni! Ce zone din țară sunt afectate
În mai multe localități din județul Sibiu a fost emis un cod roșu de furtuni. Codul se află în vigoare de miercuri la prânz, fiind așteptate rafale de vânt care vor depăși 90 de kilometri pe oră. Tot în aceste localități este așteptat să existe ploi torențiale, dar și grindină. Iată lista emisă de către Administrația Națională de Meteorologie:
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod roşu, valabil de la ora 12.15 până la 13.15, în judeţul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu, Sălişte, Răşinari, Şelimbăr, Ocna Sibiului, Jina, Miercurea Sibiului, Slimnic, Gura Râului, Loamneş, Orlat, Poiana Sibiului, Cristian, Şura Mare, Sadu, Şura Mică, Boiţa, Tilişca, Poplaca, Apoldu de Jos, Ludoş, Râu Sadului. Aici se vor semnala vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torenţiale care vor acumula local peste 25-30 l/mp. se arată în comunicatul celor de la ANM.
Asta în paralel cu faptul că în anumite zone ale țării au fost emise coduri roșii, portocalii de caniculă. De altfel, specialiștii din domeniul sănătății au întocmit o listă cu alimente caniculă, o listă cu diverse mâncăruri care trebuiesc evitate în această perioadă. De exemplu, este strict interzis consumul de băuturi alcoolice, în special al spirtoaselor. Este ideal ca din regimul alimentar să nu lipsească salatele, sau produse care să hidrateze și să aducă un aport important de zinc și fier.
Un studiu arată că clima s-ar putea schimba dramatic în următorii ani
Cel mai recent studiu asupra curenților oceanici relevă faptul că clima s-ar putea schimba considerabil în doar câțiva ani. Vorbim despre curenții oceanici care se pot prăbuși din cauza shimbărilor climatice. În date concrete, specialiștii vorbesc despre faptul că aportul de apă sărată este mai mic decât înainte, iar acest lucru va aduce fluctuații mari de temperaturi.
AMOC este o încurcătură complexă de curenți care funcționează ca o bandă transportoare globală gigantică. Transportă apă caldă de la tropice spre Atlanticul de Nord, unde apa se răcește, devine mai sărată și se scufundă adânc în ocean, înainte de a se răspândi spre sud.
Joacă un rol crucial în sistemul climatic, ajutând la reglarea modelelor meteorologice globale. Prăbușirea sa ar avea implicații enorme, inclusiv ierni mult mai extreme și creșterea nivelului mării care afectează părți din Europa și SUA și o schimbare a musonului la tropice.
În tot acest context observăm faptul că codul roșu de furtuni vine într-o perioadă în care o altă parte din țară se confruntă cu cod roșu de caniculă. Toate acestea indică faptul că omenirea trece prin clipe cel puțin ciudate din punct de vedere al climei.