Este una dintre religiile cele mai răspândite pe pământ, iar Damian Anfile ne dezvăluie cum a apărut Islamul. O emisiune de istorie aventuroasă și spectaculoasă e mereu un punct de atracție pentru privitorul „Vreau să știu”.
Așadar, Damian știe totul despre Islam, a doua religie din lume după creștinism, de la întemeierea sa de către Profetul Mahomed, până în zilele noastre. Despre Mecca, Medina, suniți sau șiiți. Da, poate și un ghid pentru a înțelege situația de astăzi, din unele colțuri ale Lumii!
Cum a apărut Islamul. Damian Anfile descurcă ițele istorice
Explorăm Arabia preislamică! Descoperim secretele triburilor beduine și războaiele din deșert într-o lume plină de pericole și tradiții în cea mai recentă ediție a podcastului „Vreau să știu – istorie” cu Damian Anfile și Cătălin Oprișan.
Ce spune specialistul în istorie despre începuturile Islamului? Damian ne oferă niște detalii care astăzi par să nu mai aibă nicio legătură cu supușii acestei religii:
„Cronicarii, în mare parte bizantini, scriu despre arabii din era preislamică cum că erau niște sălbatici pe loialitatea cărora nu puteai să te bazezi.”, punctează invitatul lui Cătălin Oprișan.
Scurt istoric al Islamului
Sensul general al cuvântului Islam este pace și supunere față de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor. Religia a fost fondată în secolul al VII-lea în Peninsula Arabă, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, de către profetul Mahomed și este bazată pe textul religios cunoscut sub numele de Coran. Pe parcursul timpului s-a răspândit pe un larg teritoriu care se întinde în Europa, Asia și Africa de Nord. Centrul religios se află în orașele sfinte Mecca și Medina. Ziua de rugăciune comună la geamie sau moschee este vinerea.
Musulmanii cred că Islamul este ultimul din mesajele dumnezeiești, de asemenea, că Mahomed este ultimul profet și mesager al lui Allah; ei cred și în toți profeții și apostolii care au fost trimiși pentru umanitate înainte de Profetul Mahomed, precum Avraam, Iosif, Moise, Isa ibn Maryam și mulți alții, care sunt sau nu menționați în Coran, cred în scrierile lor și în mesajele pe care le-a dat Allah pentru a le explica oamenilor, precum Tora, Psalmii și Evanghelia.
Majoritatea musulmanilor (circa 75-90%) sunt sunniți. A doua confesiune, Șiia, aproximativ 10-20%. Cea mai mare țară cu populație musulmană este Indonezia cu 12,7% din musulmani, urmată de Pakistan cu 11%, India cu 10,9% și Bangladesh cu 9,2%.[4] Comunități mari se mai găsesc în China, Rusia și, parțial, în Europa. Cu 1,57 – 1,65 miliarde de adepți sau 22 – 24% din populația globului, Islamul este a doua și una din religiile cu cea mai rapidă creștere după numărul adepților din lume.