Între Vasile Alecsandri și Regina Elisabeta a existat o relație de prietenie foarte frumoasă. Legătura dintre cei doi s-a cimentat într-o perioadă tristă din viața soției lui Carol I. Despre relația mai puțin cunoscută dintre cei doi au vorbit Cătălin Oprișan și Damian Anfile.
Despre Regina Elisabeta se știe că a fost o mare iubitoare de cultură. De altfel, este de notorietate faptul că era apropiată de mințile luminate ale patriei. Consoarta monarhului Carol I a fost patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.
Prietenia dintre Vasile Alecsandri și Regina Elisabeta
La scurt timp după ce unica fiică a cuplului regal moare din cauza unei boli necruțătoare la acea vreme, relațiile dintre rege și regină se răcesc. Elisabeta își caută liniștea sufltească în lumea culturală. Participă și finanțează numeroase acțiuni ale intelectualității. Este protectoarea mai multor figuri marcate ale literaturii autohtone. Dintre preferații reginei, însă, cel mai drag sufletului ei a fost Vasile Alecsandri.
Bardul din Mircești era un personaj pe care Elisabeta îl aprecia în mod special. De unde venea această simpatie? Damian Anfile dezvăluie cum s-a legat prietenia reginei cu marele scriitor Vasile Alecsandri:
„Treptat, nu dintr-odată, Vasile Alecsandri devine om de casă al Reginei Elisabeta. Soția lui Carol se amuza teribil la snoavele scriitorului, Felul său de moldovean șugubăț o binedispunea pe regină. La un moment dat între cei doi există o apropiere sinceră. El o învață să vorbească românește, dar o ghidează să scrie poezii. Ea, în schimb, îi traduce opera lui Vasile Alecsandri din română în germană”, a dezvăluit Damian Anfile la „Vreau să știu – Istorie”
A promovat imaginea României
Regina Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied, un ministat german absorbit de Ducatul Nassau. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoașterii țării drept regat atât de Poarta Otomană, cât și de marile Puteri Europene după Războiul de Independență a României de la 1877.
De asemenea, Elisabeta a fost conștientă de beneficiul major al turismului într-o țară care nu era încă în circuitul turistic internațional. A inițiat în acest domeniu o campanie susținută de publicitate pentru a-și face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă. Trenul Orient Express făcea o haltă la Sinaia și călătorii erau găzduiți la castelul regal.
Talentul său lingvistic desăvârșit a ajutat-o să publice diverse opere în limbile franceză, germană și engleză sub pseudonimul Carmen Sylva, prin lucrările sale făcând cunoscută în străinătate România; astfel a atras atenția lui Pierre Loti și Mark Twain, care evocând-o a spus despre ea: „Acea prințesă și poetă germană încântătoare, adorabilă, își aduce aminte că florile codrului și câmpiile «i-au vorbit»”.