Există printre noi oameni care știu cum lucrează diavolul și ce puteri are. Sau cel puțin studiază asiduu acest domeniu. Demonologia oferă informații prețioase despre cum funcționează lucrurile în lumea lui Satan.
La „Vreau să știu”, Cătălin Oprișan și Damian Anfile vorbesc despre un subiect pe cât de sensibil pe atât de puțin accesibil publicului larg. Potrivit cercetărilor făcute de-a lungul timpului, există date precise despre diavol și „obiceiurile” sale.
Secrete despre cum lucrează diavolul și ce puteri are
Demonologia este studiul sistematic al demonilor sau al credințelor despre demoni.În măsura în care este vorba de exegeză, demonologia este o ramură a teologiei Ortodoxe. Demonologia este ramura teologiei cu privire la ființele supranaturale care nu sunt zei.
Se ocupă atât cu ființele binevoitoare care nu au niciun cerc de credincioși sau limitate astfel încât nu ating rangul de zei, și cu ființele răuvoitoare de toate tipurile. Sensul original al cuvântului demon, din timpurile lui Homer era binevoitor, dar în limba română modernă denumirea are mai mult conotații de rea-voință.
Damian Anfile a vorbit despre defectele și calitățile lui Satan. Deseori confundate, aceste însușiri sunt bine definite în cărțile de specialitate:
„Cei care practică așa-zisă magie neagră pretind că pot afla viitorul cu ajutorul dracului. Dracul nu știe viitorul. P-ăla îl știe numai Dumnezeu. E adevărat, Satana îți știe tot istoricul și atunci, când vine vorba despre fiecare individ în parte, poate să intuiască ce ți se va întâmpla în viitor. Asta pentru că are informația, are datele despre om. Simplele gesturi ale individului îi ușurează misiunea și îi oferă șansa de a ghici ce urmează să faci. De aceea e bine să te ghidezi după zicala românească, extrem de valabilă și azi, care spune că e bine să nu știe nici dracu ce vrei tu să faci”, dezvăluie Damian Anfile într-unul dintre episoadele podcastului „Vreau să știu”.
Cărțile despre studierea obiceiurilor diavolului
”E bine să știi cu ce operează și tabăra adversă!”, spune Damian și dă drumul la o discuție despre demoni și demonologie de două ore și jumătate. Nu facem vrăji, nu facem pact cu Diavolul, ci vorbim despre metamorfozele entității malefice desemnată, în creștinism, drept ”diavol”.
Cât privește sursa cea mai importantă pentru informațiile despre diavol, pe lângă Biblie, există și alte scrieri dedicate acestor creaturi spirituale. Una dintre aceste este Cartea lui Enoh, tatăl lui Matusalem.
Cartea lui Enoh a fost compusă în secolul al treilea înainte de Hristos. Textul este parțial dependent de cele cinci cărți ale Pentateuhului atribuite lui Moise. De exemplu, 1 Enoh 1:9 (citată Epistola lui Iuda 1.14-15) este un midraș asupra Deuteronom 33:2.
Mai multe concilii de la începuturile bisericii creștine, de exemplu Conciliul de la Laodicea, au considerat că este mai bine să elimine din textele sfinte anumite teme sensibile, cum ar fi ierarhiile divine sau demonice, care puteau degenera în interpretări nedorite.