Pentru cei interesați, sfaturile unui profesionist despre cum poți cumpăra la bursă sunt esențiale. Mulți români visează să se îmbogățească tranzacționând pe această piață, însă doar câțiva cunosc ABC-ul acestei îndeletniciri.
Răzvan Pașol este invitatul lui Horia Gustă la cel mai recent episod al podcastului „Vreau să știu – Educație financiară”. Specialist al pieței bursiere, Răzvan a încercat să explice care este drumul pentru tranzacționare de acțiuni.
Cea mai banală întrebare în acest domeniu este aceea legată de modalitatea prin care achiziționezi acțiunile. Față de începuturile acestor activități lucrurile s-au schimbat mult pentru că trăim într-o epocă a digitalizării.
Sfaturi despre cum poți cumpăra acțiuni la bursă
Răzvan Pașol este director general Patria Asset Management și administrează singurele ETF-uri din România, fonduri de investiții cu un caracter mai special. Aflăm în acest episod care este obiectivul fondurilor acestora de tip ETF, ce înseamnă replicarea indicelui bursier, dar și cum putem să investim într-un ETF. Ba chiar mai mult, descoperim și regula de bază a unui fond de investiții.
Până la detalii de finețe, Răzvan a dezvăluit cum se cumpără acțiunile cotate la bursă:„Acum totul este electronic și atunci există o platformă online de unde poți cumpăra. Aici îți creezi un cont și mai apoi începi treaba. Pentru început îți faci un depozit, apoi transferi în acel depozit o sumă pe care tu dorești să o folosești pentru a cumpăra acțiuni. Selectezi o acțiune, un fond și așa devii proprietarul unei acțiuni.”, a dezvăluit invitatul lui Horia Gustă.
Răzvan Pașol demontează un mit împământenit de zeci de ani
Răzvan Pașol a ținut să facă unele precizări esențiale referitoare la investițiile bursiere. Cea mai importantă este legată de „jucători”. Impresia generală este că pe piața financiară există doar milionari:
„Haideți să lămurim aspectul ăsta. S-a creat falsa impresie că trebuie să ai milioane pentru a cumpăra acțiuni, pentru a tranzacționa la bursă. Putem deschide conturi cu sume mici. Investiția minimă este de 22 de lei. Deci de aici se pleacă și cred că e un avantaj mare pentru că poți cumpăra cu sume foarte mici. Iată o situație ipotetică. Dacă din fiecare salariu lunar investești 500 de lei s-ar putea să ai surpriza ca peste niște ani să beneficiezi de o sumă consistentă”, este de părere Răzvan Pașol.
Întregul episod al podcastului „Vreau să știu – educație financiară” poate fi urmărit pe canalul de YouTube. Aici veți găsi playlisturi speciale dedicate interviurilor oferite de specialiști financiari amfitrionului Horia Gustă.