AcasăFinanțeDe câți bani ai nevoie pentru a investi? Libertatea financiară nu se...

De câți bani ai nevoie pentru a investi? Libertatea financiară nu se obține cu orice sumă!

Publicat

Investițiile la bursă devin tot mai atractive pentru români, însă câștigarea libertății financiare nu se poate obține cu orice sumă. De câți bani ai nevoie pentru a investi și care sunt obiectivele tale financiare sunt doar două dintre chestiunile preliminarii pe care trebuie să le stabilești, înainte de a bate la poarta unei societăți de investiții financiare.

Dacă în Vestul Europei sau în State Unite a investi la bursă nu e neobișnuit, în România, investitorii sunt priviți fie cu admirație, fie cu un anumit dram de invidie și scepticism. În cel de-al doilea caz, miturile sunt cele care au contribuit cel mai mult la construirea prejudecăților referitoare la bursă.

De câți bani ai nevoie pentru a investi?

Unul dintre miturile cele mai vehiculate, care au alimentat scepticismul, este cel conform căruia, pentru a investi, ai nevoie de o avere pe care s-o pui „la bătaie”. Lucrurile nu stau, însă, deloc așa.
Virgil Zahan, acționar majoritar și director general al Goldring, una dintre societățile de servicii de investiții financiare active pe piața autohtonă explică, pe larg, nevoia unui prag minim de investiții. Totodată, antreprenorul dezvăluie și care este suma pe care trebuie să o pregătești, înainte de a apela la serviciile unei astfel de companii. Fără să grăbim explicațiile, îți spuneam doar că oricine își poate permite acest „lux”. Cu toate acestea, este nevoie să deții o anumită sumă, iar motivele din spatele stabilirii unui prag minim de investiții au fost explicate, pe larg, în cadrul podcastului găzduit de Horia Gustă.
„Realitatea diferă de la un moment la altul. Astăzi există la Goldring o sumă minimă, care a scăzut în timp, iar unii dintre brokeri încurajează eliminarea pragului financiar minim de 3000 de lei (existent în momentul de față). Cu toate acestea, acest lucru nu este fezabil, momentan. În primul rând, în cazul în care pragul ar fi complet eliminat, nu am putea face față cererii. În al doilea rând, costurile noastre și efortul ar crește exponențial, iar acest lucru ne-ar putea afecta”, a explicat Virgil Zahan la Vreau să știu Educație financiară.

Suma minimă pentru a investi la bursă

Așadar, societățile de servicii de investiții financiare pot impune sume minime la deschiderea unui cont de investiții, deși acest lucru nu este obligatoriu. Însă „democratizarea” accesului la piața de capital pentru mai mulți investitori vine și cu un revers al medaliei, potrivit lui Virgil Zahan. Un număr mare de clienți se poate traduce printr-o calitate redusă a serviciilor, iar investitorii cu sume mari pot avea de suferit.
Suma de 3000 de lei poate fi, însă, investită doar la Bursa de Valori București. Pentru piețele internaționale, pragul minim este de 2000 de euro. Trebuie să știi că investițiile la bursă sunt o activitate pe termen lung. Deși fluctuațiile pieței sunt inevitabile, istoricul indică faptul că, pe termen lung, piața de capital tinde să crească. Experiența lui Virgil Zahan i-a arătat că interesul față de investiții este direct proporțional cu suma investită. Cu alte cuvinte, oamenii care tranzacționează, spre exemplu, 100 de lei, la un randament de 10%, vor câștiga la final de an 10 lei, iar această sumă nu e motivantă pentru niciun investitor.
Virgil a explicat la VREAU SĂ ȘTIU Educație financiară ce face, concret, un SSIF, ce servicii oferă și cu ce te poate ajuta. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează o astfel de societate, dar și ce fel de conturi deschide Goldring (și cum), urmărește interviu integral. Informațiile complete sunt disponibile în podcastul cu numărul 8 din seria VREAU SĂ ȘTIU Educație financiară, care poate fi accesat aici.

Ultima oră

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Dreame prezintă patru noi tehnologii, printre care aspiratorul robot care se ridică singur

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a prezentat la ediția din...

Mega-evenimentul secret pregătit de Apple! Lansarea epică pe care o pun la cale șefii gigantului tehnologic

Apple, gigantul tehnologic cunoscut pentru inovațiile sale constante, plănuiește cel mai mare eveniment de...

Știri noi

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Dreame prezintă patru noi tehnologii, printre care aspiratorul robot care se ridică singur

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a prezentat la ediția din...