Românii și creditele coabitează de ani buni în condiții dintre cele mai normale. Oamenii continuă să împrumute bani de la bănci. Există însă un set de reguli pe care ar fi bine să le urmeze. Altfel, „mariajele” cu instituțiile care le oferă creditele pot deveni toxice pentru ambele părți.
Dana Dima, vicepreședintele BCR, oferă la „Vreau să știu” câteva sfaturi financiare de care e bine să se țină cont înainte de a contracta un împrumut. De multe ori, românii fac credite fără să conștientizeze repercusiunile. Pentru a evitat astfel de situații este necesar să fim atenți la detalii.
E important ca românii să ia credite în lei
Invitata lui Horia Gustă la „Vreau să știu – Educație financiară” a vorbit despre importanța regulilor atunci când vine vorba despre colaborarea cu băncile. Riscul valutar trebuie să te îndepărteze de împrumuturi în valută:
„Când vine vorba despre alegerea monedei în care se fac împrumutul lucrurile sunt simple pentru că vorbim despre matematică. Adică în momentul în care tu iei euro, dolari sau franci elvețieni și veniturile tale sunt în lei, riscul generat există indubitabil. Că vorbim de risc minim sau de proporții acesta nu poate fi exclus. Din punctul meu de vedere, un om care lucrează în domeniul bancar de ani buni, aș acorda doar credite în lei”, spune Dana Dima.
Protagonista episodului 6 de la „Vreau să știu – Educație financiară” și-a argumentat afirmația într-un mod cât se poate de simplu:
„Beneficiarii împrumuturilor în lei se descurcă mult mai ușor cu rambursarea lor. Observ asta la clienții noștri. Cei care iau lei, înapoiază banii fără probleme. Faptul că veniturile celor mai mulți conaționali sunt în această monedă simplifică situația în mod evident”, mai spune Dana Dima.
Podcastul „Vreau să știu – Educație financiară” se află la cea de-al șaselea episod. Toate edițiile găzduite de Horia Gustă pot fi urmărite pe canalul de YouTube al emisiunii pe care puteți să-l accesați aici.