Vama Veche a fost una dintre trupele rock cu o explozie uluitoare în industria muzicală românească. Succesul lor a fost fulminant, iar despărțirea s-a produs la fel de surprinzător precum apariția.
Existența întreagă a formației a fost intensă. Tudor Chirilă, vedeta celor de la Vama Veche nu s-a ferit să vorbească despre finalul trupei și despre motivele care au dus la despărțire. Deși vorbește cu nostalgie despre acea perioadă a vieții sale, Chirilă recunoaște că finalul poveștii s-a petrecut la timp: „Trebuia să se sfârșească și e important că am rupt pisica atunci când trebuia și nu am întins pelteaua ca alte trupe de la noi, nu vreau să spun care”, a mărturisit Tudor Chirilă.
De ce nu a mai fost Vama Veche
În ceea ce privește motivele pentru care nu a mai existat Vama Veche, același Tudor Chirilă spune lucrurilor pe nume:
„Pe certificatul nostru de divorț scrie: diferențe ireconciliabile, nepotrivire de caracter. Pe bune, ne-am despărțit de orgolii mari. Nu cred că mai mergea. A fost greu să facem pasul ăsta. Eu sunt sigur că fiecare dintre cei implicați are varianta lui de adevăr. Eu sunt conștient că eram un tip greu de digerat în perioada aia și mai cred că și ei au avut partea lor de vină că s-a ajuns aici. În fine, ne-am despărțit pentru că așa trebuia să se întâmple”, spune Tudor Chirilă.
În toamna lui 2006 trupa s-a despărțit, iar în decembrie 2006, Traian Bălănescu, Răzvan „Lapi” Lupu și Liviu Mănescu au acționat în instanță membrii trupei Vama, pentru încălcarea drepturilor de autor asupra pieselor Vama Veche. În urma unei decizii a ICCJ pronunțată în martie 2010, Tudor Chirilă și trupa Vama nu mai aveau voie să interpreteze piesele compuse de membrii Vama Veche fără acordul foștilor lor colegi de trupă.
În vara anului 2010, cele două trupe formate ca urmare a despărțirii din 2006, Vama și Trupa Veche, au ajuns la un acord privind interpretarea cântecelor din repertoriul formației Vama Veche, ambele trupe putând să interpreteze aceste piese.
Cum s-a născut și a existat0 trupa
Trupa a fost fondată în septembrie 1996. Membrii fondatori sunt Traian Bălănescu (claviaturi), Liviu Mănescu (chitară bas) și Tudor Chirilă (vocal). Ionel „Tase” Tănase (baterie) colaborează cu trupa numai pentru primul lor album, „Nu am chef azi” (1998), locul său în formație fiind luat mai apoi de Răzvan „Lapi” Lupu.
Urmează în 1999 albumul „Vama Veche”; trupa pornește în turneul „Povestea merge mai departe”, care se desfășoară în 15 orașe. Membrii formației urcă pe scenă alături de alți 6 instrumentiști – vioară, violoncel, percuție, flaut, chitară.
Vama Veche era o trupă ce s-a dorit non-conformistă și deschizătoare de drumuri, iar acest lucru a fost cel mai bine ilustrat de cel de-al treilea album al lor, un album conceptual, o operă rock, ce a și dat naștere unui spectacol. „Am să mă întorc bărbat” a stârnit numeroase controverse la lansarea sa. Discul narează povestea unui tânăr, Andrei Gavrilă, recrutat în cadrul stagiului militar obligatoriu, și care sfârșește prin a se sinucide, cu puține zile înainte de a se întoarce acasă, din cauza numeroaselor suferințe si umiliri îndurate pe parcursul celor 12 luni de armată. Acest album a marcat și începutul colaborării cu chitaristul Eugen Caminschi, devenind membru cu drepturi depline în cadrul formației.