Românii folosesc expresii de gen „țara lui Papură-Vodă” sau „Nu te ia nimeni cu arcanul”, dar puțini sunt cei care le știu originea. Cătălin Oprișan și Damian Anfile au căutat serios în documentele istorice pentru a afla de unde vin aceste vorbe uzuale în limba noastră.
La podcastul „Vreau să știu”, cei doi au dezbătut această parte mai romanțată și amuzantă, totodată. Așa cum era de așteptat, aceste vorbe bătrânești își au originea în negura timpului și sunt legate de istoria poporului nostru.
Ținuturile românești au fost cu adevărat „Țara lui Papură Vodă”
Mulți dintre concetățenii noștri folosesc expresia „țara lui Papură Vodă” în mod pozitiv. Culmea, în esență lucrurile nu sunt chiar așa pentru că aceste cuvinte vin dintr-o perioadă în care principatele care azi formează o parte din România treceau prin momente crâncene.
Damian Anfile și Cătălin Oprișan au scos la lumină era la care se face referire în această expresie arhicunoscută:
„Aud în dese rânduri că mulți dintre noi ne mândrim când spunem Țara lui Papură Vodă. De fapt, acel interval de timp este unul de tristă amintire și face referire la o foamete cumplită care se abătuse pe aceste meleaguri. Pentru că nu aveau cu ce să se hrănească, oamenii au ajuns să mănânce papură. Acel moment acea loc pe când pe tronul Moldovei se afla Ștefăniță Lupu”, dezvăluie Damian Anfile la „Vreau să știu”.
Ștefăniță a fost fiul lui Vasile Lupu și la vârsta de numai 18 ani a fost numit domn în locul lui Gheorghe Ghica, la insistențele și rugămințile tatălui său aflat la Constantinopol. Domnia sa a fost tulburată de Constantin Șerban din Țara Românească, precum și de turci și tătari, care aduceau pretendenți la tron.
După aceste încercări, a urmat o ciumă și apoi o foamete cumplită, astfel încât oamenii mâncau și papură măcinată în loc de pâine. Din acest motiv a mai fost numit și Papură Vodă.
Arcanul vine de la tătari
În ceea ce privește expresia „a fost luat cu arcanul”, aceasta nu își are originea în secolul trecut, ci în vremea când teritoriile românești de azi erau bătute-n lung și-n lat de hoardele de tătari:
„Când vorbim despre aceste cuvinte aparent banale, trebuie să ne gândim că au fost rostite din trecutul îndepărtat al istoriei. Arcanul este acel soi de lasou pe care-l descoperim la un moment dat drept arme ale tătarilor. Cu ajutorul lor erau prinși oameni și duși departe. Cam asta simbolizează expresia cu pricina”, a completat Damian Anfile la podcasul „Vreau să știu”