AcasăLifeDe unde vine numele „America”. Exploratorul florentin care și-a asumat descoperirea „lumii...

De unde vine numele „America”. Exploratorul florentin care și-a asumat descoperirea „lumii noi” a botezat-o după propriul prenume

Publicat

Pasionații de istorie știu de unde vine numele „America”. Chiar dacă omul care a pășit în premieră pe solul „lumii noi” se numește Cristofor Columb, denumirea propriu zisă a continentelor este legată de un alt explorator.

Spre deosebire de predecesorul său, Amerigo Vespucci și-a dat seama că teritoriile descoperite nu aveau legătură cu Indiile, așa cum credea Columb. Marinarul a realizat că tocmai ce descoperise tărâmuri noi pe care le-a botezat după propriul prenume, Amerigo.

De unde vine numele „America”. Florentinul Vespucci e nașul „lumii noi”

Damian Anfile și Cătălin Oprișan dialoghează pe larg despre subiectul „nașterii” Americilor în episodul 132 al podcastului „Vreau să știu”. Denumirea continentelor e strâns legată de Amerigo Vespucci, exploratorul născut la Florența, la 9 martie 1454.

Pasiunea sa pentru călătoriile lui Cristofor Columb se materializează într-o serie de drumuri spre ceea ce astăzi denumin sugestiv America de Sud:

„Amerigo Vespucci este inspirat în toate explorările sale de Cristofor Columb. A făcut mai multe drumuri către sudul Americilor și la un moment dat se spune că a văzut Amazonul. În momentul în care își dă seama de dimensiunile fluviului, Vespucci realizează că este vorba despre un nou continent. Logica e simplă. Navigatorul și-a dat seama că un asemenea volum de apă este prea mare pentru o insulă, așa cum s-a crezut la început. A tras concluzia corectă că vorbim despre un nou continent. S-a mers cu analogia și mai departe, încercând să găsească asemănări între indienii cunoscuți până atunci și cei din această parte a lumii. Cum similitudinile nu existau a fost clar pentru toată lumea că vorbim despre un continent nou”, dezvăluie Damian Anfile.

Unde a greșit Cristofor Columb

Deși ambele personalități au ajuns în aceleași locuri, cel care nu a reușit să evalueze corect amploarea descoperirii a fost Cristofor Columb. Damian Anfile explică pe larg unde a greșit genovezul și unde a intuit corect Amerigo Vespucci:

„La Columb intuiția i-a jucat feste. Adică omul nu a realizat cât de mare e pământul de vreme ce și-a închipuit că a ajuns în Indii în momentul în care a acostat pe țărmul Americii Centrale. Amerigo Vespucci și-a dat seama că distanța acoperită nu reprezintă nici măcar jumătate din drum.”

În mai 1499, Vespucci pleacă la drum alături de Alonso de Hojeda. Lui Amerigo i s-au dat 2 nave și putea să facă ce ar fi vrut cu ele atâta timp cât avea permisiunea lui Hojeda.

Navele au ajuns în Brazilia pe 27 iunie 1499 și au fost primele ambarcațiuni europene ce au ajuns acolo. Navele au navigat pe Amazon studiind totul. Vespucci se ocupa de cosmografie.Drumul l-a transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri într-un învățat. Vespucci se gândea că era foarte aproape de a găsi o nouă rută spre Asia, totuși în iunie 1500 navele s-au întors în Spania.

Imediat cum Vespucci a ajuns în Spania i-a scris lui Lorenzo de Medici o scrisoare în care îi povestea cum a traversat Atlanticul, despre animalele pe care le-a văzut, date despre tot cea întâlnit.Cum a ajuns în Europa Vespucci era foarte dezamăgit deoarece Vasco da Gama reușise să navigheze în jurul Africii ajungând până în partea estică.

Călătoria decisivă

Amerigo Vespucci s-a decis să mai facă o expediție iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave plus provizii dar el a refuzat considerând că va avea succes numai dacă va naviga sub pavilion portughez. Astfel portughezii îi oferă și ei 3 nave și control total asupra lor. Expediția avea să-l facă pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent, Vespucci era sigur că nu ajunsese în Asia.

Ultima oră

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Dreame prezintă patru noi tehnologii, printre care aspiratorul robot care se ridică singur

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a prezentat la ediția din...

Mega-evenimentul secret pregătit de Apple! Lansarea epică pe care o pun la cale șefii gigantului tehnologic

Apple, gigantul tehnologic cunoscut pentru inovațiile sale constante, plănuiește cel mai mare eveniment de...

Știri noi

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Dreame prezintă patru noi tehnologii, printre care aspiratorul robot care se ridică singur

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a prezentat la ediția din...