Mulți români se feresc să-și investească banii. De cele mai multe ori, economiile acumulate rămân doar la stadiul de „bani la saltea”. Acesta este și motivul pentru care există experți și traineri financiari. Într-o lume care nu pune preț pe aceste sfaturi ale specialiștilor, cei care decid să facă unele investiții financiare fac erori majore.
Diferența dintre banii economisiți și cei investiți
Adrian Ștefan este unul dintre oamenii de bază ale echipei Profit Point. A reușit să progreseze rapid în ierarhia firmei și acum îi sfătuiește pe români să investească atent. Astfel, vor reuși să evite catastrofele și să își atingă obiectivele.
Înainte de a începe să investești bani, e foarte important să ai la dispoziție un fod de urgență. Atenție, fondul de urgență nu are nicio legătură cu economiile obișnuite. Tocmai acesta este motivul pentru care educația financiară este esențială: „Pentru a putea investi ai nevoie în primul rând de un fond de urgență. Ce înseamnă asta. Înseamnă că ai un fond din care să poți trăi vreme de 10-12 luni fără să produci nimic. După ce ai acumulat acest fond de urgență, ai nevoie de bani pentru a investi. Pentru a avea suficienți bani pentru ambele e necesar să economisești. Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i faci înainte de a te apuca să încerci să-ți majorezi veniturile.”, explică Adrian Ștefan.
Problema banilor suplimentari
Există însă mare problemă pentru mulți români. O bună parte dintre noi, cheltuie la fel de mult pe cât câștigă. Varianta propusă de Adrian Ștefan, de la Profit Point este una destul de simplă:
„Încerci să devii performant la locul de muncă, să aduci mai multe venituri companiei. Când realizezi că asta s-a întâmplat deja te duci la șeful direct și ceri o mărire salarială. Atunci când ajungi față-n față cu el ai și argumentele. Faptul că eficiența ta sporită a adus mai multe venituri în companie îți dă dreptul să ceri această majorare”, spune invitatul lui Cătălin Oprișan la podcastul „Vreau să știu”.
Toate episoadele emisiunii pe care Cătălin Oprișan o realizează le găsiți pe canalul de YouTube dedicat podcastului. Peste 130 de ediții cu invitați din toate domeniile vă așteaptă să le ascultați și să le apreciați.