Chiar dacă sunt slujbași vajnici ai aceluiași „stăpân”, somelierii și enologii nu au foarte multe puncte comune. Culmea, cei mai mulți dintre noi avem aceeași senzație. Somelierul este specialistul în domeniul vinului. De fapt, adevărul este altul. Cezar Ioan, invitatul lui Cătălin Oprișan la „Vreau să știu” a explicat de ce apar confuziile și cum un adevărat specialist în tehnica vinului nu se bucură de notorietatea cuvenită.
Unde apare diferența dintre somelieri și enologi
Cezar Ioan este educator în vin. Carevasăzică are toate informațiile din industrie și încearcă să ne deschidă ochii asupra unor realități mai puțin cunoscute. Spre exempl, cea în care clienții din România apreciază mai mult un somelier decât un enolog sau oenolog.
„Somelierii sunt foarte utili, în principiu. Ceea ce devine deranjant este că mi se întâmplă destul de des să mă întâlnesc cu situații delicate. Să vă dau un exemplu. Un client din România află despre enolog că este absolvent în industria alimentară și cu un doctorat în domeniu, iar reacția este următoarea: Aaaaa, păi noi aveam nevoie de un somelier, cineva care să știe să ne prezinte lucruri despre vin. E mare confuzie. Enologul are studii solide despre vin, în vreme ce somelierul este absolventul unui curs de câteva luni. Cam așa stă treaba în unele situații”, dezvăluie plin de umor Cezar Ioan la Vreau să știu.
Ce este enologia? Este știința care se ocupă cu studiul și metodele de preparare, condiționare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, must sau vin în scopul realizării unor produse finite conform cerințelor pieței.
Cu ce se ocupă un somelier? Somelier este o persoană responsabilă cu administrarea și servirea vinurilor într-un restaurant sau o cramă.
„Somelierul trebuie să lucreze în beneficiul clientului, al băutorului”
Așa cum lasă să se înțeleagă și definiția tip, un somelier trebuie să fie la dispoziția celui care consumă vinul. Practic sfaturile lui trebuie să se oprească la ceea ce-i solicită omul din față. „Adevărul este că în realitate, sunt extrem de puțini somelieri care se ridică la nivelul unui enolog. Asta pentru că-i lipsesc studiile de specialitate. Concret, somelierii trebuie să lucreze în beneficiul clientului, al băutorului. O altă situație în care cunoștințele somelierului sunt necesare este atunci când cineva vrea să investească în vin. Adică îi oferi un buget de 100.000 de euro din care el să achiziționeze sticle cu vin pe care eu, investitorul să le vând mai târziu la un preț avantajos, care să-mi ofere profit.”, mai spune Cezar Ioan.