Fără Hercule și ale sale experiențe de viață unice, Legendele Olimpului ar fi fost niște volume banale, fără sare și piper. Pentru fiecare a copil sau adolescent care a citit traducerile lui Alexandru Mitru, Hercule a fost un model.
Simbol al masculinității, cel dintâi fiu al marelui Zeus, stăpân al Olimpului, Hercule i-a provocat pe Cătălin Oprișan și Damian Anfile la o nouă discuție de colecție. Și unde mai pui că semi-zeul fără de pereche a fost doar un subiect al fascinantei călătorii în lumea mitologiei grecești.
Hercule, cel mai mare dintre eroii legendelor olimpiene
Pentru cei mai puțin familiarizați cu legendele Eladei, Hercule se naște dintr-o pământeancă și divinitatea care controlează Pământul și Olimpul, unicul și marele Zeus.
Pe scurt, Cătălin Oprișan a descris viața eroului discuției într-o manieră care-i permite „trcătorului de pe zebră” să realizeze cu cine are de-a face:
„Mă întreb oare ce scor o fi primit Hercule la naștere. Câte kilograme a avut, cum a arătat. Pentru cine nu știe, omul nostru s-a născut după ce zeul zeilor, faimosul Zeus a lăsat-o însărcinată pe Alcmenea. Pământeanca a purtat în pântece doi copii. Pe Heracle și pe fratele său de mamă, Ificles. Ce-i drept, o stratagemă a Herei, partenera oficială de viață a lui Zeus, a făcut ca geamănul lui Hercule să se vadă lumina zilei cu vreo trei luni mai devreme. De ce a făcut asta? Pentru ca Zeus să nu-i ofere o moștenire pe care i-o promisese înainte de naștere”
Povestea nașterii lui Hercule
Heracle – numit de către romani Hercules – era fiul lui Zeus și al Alcmenei. Pentru a se uni cu Alcmena, Zeus a luat chipul și înfățișarea soțului ei, Amfitrion, plecat să lupte împotriva teleboenilor. Din unirea Alcmenei cu Zeus s-a născut Heracle, iar din unirea Alcmenei cu Amfitrion, sosit imediat după aceea, s-a născut Ificles, frate geamăn cu Heracle.
Dându-și seama de originea divină a lui Heracle, Amfitrion a consimțit să-l crească în casa sa, alături de Ificles. Gelozia Herei față de Alcmena s-a manifestat însă de timpuriu, încă înainte de nașterea copilului. Fiindcă Zeus – ca să-și ocrotească viitorul fiu – făgăduise regatul Argosului primului urmaș care se va naște din Perseu, Hera a îndemnat-o pe fiica ei, Ilithyia, care patrona nașterile, să întârzie nașterea lui Heracle și să o grăbească în schimb pe cea a lui Euristeu, fiul lui Sthenelos. Datorită acestui fapt, Euristeu se naște la șapte luni, revenindu-i lui Argosul, iar Heracle e purtat zece luni în pântece de Alcmena.