Pare imposibil de crezut, dar pe teritoriul României de azi s-a tipărit cel mai scump ziar din lume. Exemplarul a văzut lumina zilei cu mulți ani înainte de obținerea independenței sau a Micii și Marii Uniri. Bisăptmânalui „Zimbrulu și Vulturulu” era o gazetă unionistă, unde scriau susținătorii celor care voiau o singură patrie pentru toți vorbitorii limbii noastre materne.
Povestea faimosului ziar este cunoscută de pasionați, însă Șerban Drăgușanu, unul dintre cei mai importanți filateliști ai României are detalii.
Cel mai scump ziar din lume a fost tipărit în Moldova
Invitatul lui Cătălin Oprișan la „Vreau să știu” dezvăluie la cât este evaluat exemplarul, dar și secrete despre acest ziar prețios.
„O ciudățenie este că noi, românii, suntem emitenții celui mai scump ziar din lume. Din păcate, nu suntem proprietarii exemplarului. Specialiștii la evaluat undeva în jurul valorii de 3 milioane de dolari. Valoarea inestimabilă a gazetei este dată, de fapt, de timbrele cu care a fost francat acest ziar. Timbrele acelea ridică prețul acestui ziar”, a dezvăluit Șerban Drăgușanu.
„Zimbrulu și Vulturulu” fost scos la Iași, iar valoarea exemplarului gazetei este dată de faptul că a fost francată cu opt mărci poștale „Cap de bour” de 5 parale, din a doua emisiune din 1858. În Moldova, Zimbrulu și Vulturulu era cunoscut ca ziar unionist, alături de revista „Steaua Dunării”, condusă de Mihail Kogălniceanu, iar valoarea unui abonament anual era de trei galbeni.
De ce sunt atât de valoroase timbrele de pe ziar
A fost tipărit în luna mai, iar coincidența a făcut ca acesta să fie primul dintr-un teanc de ziare expediat la Galați. Pentru că pachetul respectiv cântărea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune «Cap de bour», cu legenda «PORTO GAZETEI», pe hârtie azurată, obliterate cu ștampila rotundă IASSY MOLDOVA.Este cea mai celebră francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ștaif plus o pereche și un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poștă.
Ajuns la destinație, Zimbrulu și Vulturulu a fost vândut unui librar, colecționar de timbre. Numele deținătorilor acestui ziar în secolul al XIX-lea nu este cunoscut, pentru că nu există documente care să arate primii proprietari.
În 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecția sa de timbre, la o expoziție mondială organizată la Sofia și a câștigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecționar din Elveția. Exemplarul a fost achiziționat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, în urma unei licitații, de Joseph Hackmey, un colecționar de origine israeliană din Londra.