1 Decembrie 1918, ziua de căpătâi a României și a românilor. Azi, la ceas aniversar, vă propunem să citiți, vedeți și ascultați câteva povești adevărate despre România. Și ce alți protagoniști pentru astfel de istorioare pot fi mai potriviți decât Damian Anfile și Cătălin Oprișan.
Drumul către o Românie mare și unită a fost lung. L-a început Carol I. Încă dinainte de a veni pe meleagurile mioritice, cel care avea să devină cel mai longeviv monarh din istoria noastră a primit o temă din partea apropiaților.
La 1 Decembrie, povești despre România cu Oprișan și Anfile
Fascinanții interlocutori vorbesc despre perioada de dinainte de instalarea lui Carol pe tronul provinciilor române. Până să fie Carol I a fost Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen. Un principe german care acceptase să vină pe meleaguri necunoscute.
Înainte de a fi împuternicit să conducă destinele neamului nostru, Karl primise câteva avertismente din partea propriei familii sau chiar din partea cancelarului Otto von Bismarck: „Până să vină în patria sa de adopție, Carol fusese prevenit de către șeful Casei de Hohenzollern, împăratul Willhelm al Germaniei cât și de Otto von Bismarck despre faptul că va conduce provincii ce sunt vasale marelui Imperiu Otoman. Era o problemă pentru nemți ca un reprezentant al casei lor imperiale să conducă destinele unor provincii subordonate turcilor”, dezvăluie Damian Anfile.
Carol le-a promis că nu va mai accepta multă vreme subordonarea
Discuțiile pe care cele două personalități le-a avut cu viitorul rege al României pare să fi avut efect. Principele de-atunci ar fi promis că va face totul pentru a schimba situația în care se aflau principatele române.
12 ani mai târziu, Carol I se ținea de cuvânt și ieșea din sfera de influență a Marii Porți Otomane după ce puterile europene recunoșteau independența țării noastre: „Prima recompensă teritorială obținută de Carol după Războiul de Independență este Dobrogea, o provincie aflată în posesia turcilor ani întregi. Imperiul Rus cedează acest teritoriu la schimb cu sudul Basarabiei. Chiar dacă la acel moment zona obținută de Carol era foarte săracă, se obținea ceva foarte important pentru noi: ieșirea la Marea Neagră”, dezvăluie Damian Anfile în podcastul „Vreau să știu – ISTORIE”.
Regele Carol a fost descris drept o persoană rece. Era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soția sa, regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care își poartă coroana și în somn”. Era foarte meticulos și încerca să își impună stilul fiecărei persoane care îl înconjura. Deși era foarte devotat sarcinilor sale de rege al României, niciodată nu și-a uitat rădăcinile germane.