O poveste ca un scenariu de film îl are în prim plan pe Teodor Zamfir. Pentru cei mai mulți români, un nume neînsemnat, pentru o mână de oameni milionarul din Dorobanți, care își răsfăța amantele cu mașini și case.
Povestea e lungă și spectaculoasă, iar Stejărel Olaru, unul dintre istoricii reputați ai României, ne oferă detalii incredibile. Omul a fost unul dintre cei mai bogați români. Cum și-a creat imperiul? Cu o marfă la fel de prețioasă ca aurul în acele timpuri: casete video. Ediția integrală a podcastului „Vreau să știu” e un adevărat recital de informații despre misteriosul personaj.
Milionarul din Dorobanți de pe vremea lui Ceaușescu
Pare greu de crezut, dar în anii ’80, într-o casă din zona Dorobanți, în București, s-au pus bazele celei mai mari afaceri de pe vremea lui Ceaușescu: casetele cu filme piratate traduse de Irina Margareta Nistor. Cifrele sunt incredibile. „Omul era unul dintre cei bogați români, cumpărând case și mașini iubitelor sale”. Securitatea știa de toate acestea și, uneori, era parte din afacere. Pile, relații, valută, marfă la negru. Când s-a stins, Teodor Zamfir a luat cu el în mormânt un mare mister!
O parte din acest mister a fost scos la lumină de către Stejărel Olaru și Liviu Tofan în ultima carte pe care aceștia au publicat-o de curând. În volumul „A fost ca-n filme”, cei doi autori oferă date incredibile despre una dintre cele mai prolifice afaceri ale oamenilor din Securitate.
Stejărel Olaru, carte de vizită
Stejărel N. Olaru (n. 13 ianuarie 1973, Aldeni, județul Buzău) este un istoric și politolog român. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității București, apoi studii postuniversitare în domeniul științelor politice (Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București) după care a devenit doctor în științe militare și informații (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București).
Stejărel Olaru: este istoric expert în istoria serviciilor de informații. A fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Printre cărțile pe care le-a semnat se numără „Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955)” (Polirom, 2003), „Agentul nostru Victor” (Polirom, 2018), „Maria Tănase. Artista, omul, legenda”(Corint, 2019), „Nadia și Securitatea” (Omnium, 2021).