Ca-n fiecare an, autoritățile organizează evenimente care să cinstească Unirea Principatelor Române. La 165 de ani distanță de marea înfăptuire a unirii Moldovei cu Țara Românească, militarii omagiază momentul în garnizoanele din toată țara.
Ministerul Apărării Naționale a anuțat deja că vor avea loc ceremonii în garnizoanele în care există monumente dedicate Micii Uniri.
Capitala nu putea lipsi de pe lista orașelor în care militarii români marchează unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale. Aici vor avea loc mai multe evenimente organizate de MApN.
Militarii sărbătoresc 165 de ani de la Unirea Principatelor Române
În Capitală, de la ora 12.00, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Statului Major al Forțelor Terestre și Diviziei 2 Infanterie „Getica”, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.
Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Votul popular a dus la Mica Unire
Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.
La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.