Mulți dintre români s-au gândit măcar o dată să investească la bursă. Mirajul unui câștig important e mereu prezent, însă ca în orice domeniu, banii trebuie folosiți cu cap pentru a obține rezultatele scontate.
Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a explicat la „Vreau să știu – Educație financiară”, care sunt cele două tipuri de riscuri atunci când vine vorba de astfel de investiții.
Când devin riscante investițiile la bursă
Invitatul lui Horia Gustă îi avertizează pe viitorii investitori că trebuie să țină cont de câteva reguli. Activitățile financiare implică și anumite riscuri, riscuri ce pot fi diminuate cu atenție și informare permanentă:
„Sunt două tipuri mari de riscuri la bursă. Există un risc specific, care ține strict de o companie. Apoi mai apare și riscul de piață. Aici vorbim despre altceva, vorbim despre un context la care sunt expuse toate societățile”, punctează Adrian Tănase.
Directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, ne-a vorbit atât despre bursa de valori în general, cât și punctual, despre bursa românească. Aflăm, în acest episod, regulile după care funcționează bursa, dar și riscurile la care pot fi expuși investitorii.
Ce este riscul specific
Pentru a fi mult mai precis, Adrian Tănase, director general BVB, a explicat ce înseamnă ambele categorii de risc.
„Riscul specific este atunci când clientul își investește economiile într-o singură companie, iar această companie să meargă prost, iar banii pe care i-ai lăsat acolo să nu se înmulțească, ba chiar să și dispară dacă probleme societății cu pricina sunt majore. Așa că cea mai bună variantă pentru evitarea unor asemenea situații este să diversificăm. Adică suma respectivă să o investim în mai multe companii”.
Ce este riscul de piață
În ceea ce privește riscul de piață, datele problemei se schimbă serios. Asta pentru că inclusiv diversificare nu mai reprezintă o soluție. De ce? Într-o astfel de situație toate societățile sunt expuse și pot întâmpina dificultăți serioase: „Riscul de piață este atunci când apare o recesiune. Și am văzut-o în toată splendoarea ei în anul 2008, când a venit criza. De asemenea, un risc de piață a mai apărut odată cu pandemia de coronavirus, sau la declanșarea războiului din Ucraina și chiar la Brexit. Și atunci există o soluție clară. Investiția pe termen lung. Atunci nu mai ești la fel de expus ca în cazul unei investiții pe termen scurt și poți trece peste perioadele acestea dificile”, explică Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.