Vestea bună că „ordonanța austerității” se amână vine la pachet cu o veste proastă. Pentru a evita tăierile anunțate în urmă cu ceva timp, guvernanții majorează taxele și impozitele. Printre deciziile care urmau să se pună în aplicare începând cu 1 ianuarie era și cea a comasării unor instituții.
Anunțul a făcut o vâlvă destul de mare, iar guvernanții au găsit rapid o soluție. Ordonanța botezată „a austerității” nu mai intră în vigoare în primele zile ale lui 2024. Practic, tăierile se amână. În primă fază, vorbim despre o amânare de șase luni, însă lucrurile s-ar putea schimba în vară.
Ce se întâmplă după ce „ordonanța austerității” se amână
„Termenele prevăzute la alin. (3) al art. XVII, alin. (6) al art. XVIII, la alin. (7) al art. XX şi la alin. (7) al art. XXIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung se prorogă până la data 30.06.2024”, prevede articolul LXIX din OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice.
Așadar mult discutatele tăieri de la stat rămân doar în stadiul de proiect. O decizie oarecum explicabilă dacă ținem cont că 2024 este un an electoral și orice decizie „pripită” ar putea costa partidele politice chiar în perioada alegerilor.
Ce tăieri au fost amânate până la finalul lunii iunie a anului viitor
Pe 1 ianuarie ar fi trebuit să intre în vigoare această ordonanță guvernamentală, care ar fi însemnat tăieri după cum urmează:
- tăierea posturilor de șefi birou şi reorganizările instituțiilor
- reorganizarea direcțiilor de stat
- tăierea posturilor vacante
- reducerea cu cel puţin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât şi pentru funcțiile de execuție
- reducerea cu cel puţin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale şi de servicii.
Cresc taxele și impozitele
Această reprogramare a tăierilor va fi „acoperită” de creșterea taxelor și a impozitelor. Dintre acestea amintim majorarea TVA-ului de la 5 la 9 la sută pentru panourile fotovoltaice, locuințe sociale și sisteme de încălzire de înaltă eficiență.
Crește și acciza la carburanți de la 1 ianuarie cu 13,8%. Fiecare litru de benzină sau motorină se va scumpi de la 1 ianuarie cu vreo 18-0,20 lei.