AcasăDivertisment„Podul” secret din București unde s-au descoperit zeci de talente: „Am ajuns...

„Podul” secret din București unde s-au descoperit zeci de talente: „Am ajuns acolo pentru că erau fete mișto. Apoi am fost fascinat de teatru”

Publicat

Multe talente ale teatrului și filmului românesc au debutat în „Podul”  secret din București. Până la finalul anilor 90 și începutul anilor 2000, acolo era locul unde tinerii talentați se exprimau liber.

Așa cum îi stă bine unui actor de talie și Alexandru Papadopol a trecut pragul faimosului teatru „Podul”. Despre atmosfera care domnea în acest loc din București Papi își amintește cu nostalgie. Tineri care veneau să-și testeze talentul actoricesc ajungeau să fie vedete în piesele jucate pe scena Podului.

„Era o stare de spirit”

În locația situată „la Preoteasa” au jucat de-a lungul timpului nume cu greutate precum Florin Zamfirescu, Claudiu Bleont, Dan Micu, Iulian Visa, Olga Delia Mateescu,Gelu Colceag, Mircea Diaconu au fost printre primii actori care si-au inceput descoperirile actoricesti in “Pod”. Au urmat Gheorghe Visu, Simona Maicanescu,Sandu Gruia, Mihai Calin, Dragos Bucur și alții.

„Am fost acolo… De fapt, mulți dintre actorii mari de azi au trecut pe acolo. Eu eram student la drept și am ajuns acolo prin intermediul unor prieteni. Am mers pentru că auzisem că sunt gagici mișto. Așa era. M-am și combinat cu una dintre domnișoarele de acolo. Era o stare de spirit în Pod. Toți cei care voiau să ia contact cu lumea teatrului mergeau acolo și vedeau piesele, vedeau artiștii. Era un mix între studenții la teatru și cei care aspirau la un loc la UNATC.”, își amintește Alexandru Papadopol.

Scurt istoric al Podului

Pe site-ul www.tspodul.ro, există câteva detalii despre ceea ce a însemnat acest loc pentru lumea teatrală din ROmânia

„Teatrul Studentesc “Podul” este, din 1967, un loc magic in care actorul este ceea ce este menit sa fie: elementul principal al spectacolului, principalul transmitator de emotie, acela care creaza atmosfera speciala pentru care spectatorul isi doreste sa mearga in sala de teatru iar si iar.

La “Podul” s-au facut experimente, s-a creat mereu, dar nu s-a renuntat niciodata la ceea ce este esential in teatru: relatia actor-spectator, mesajul care uneste scena si publicul undeva intr-un spatiu aparte, de dincolo de cuvinte. Caci la “Podul” se cauta adevarul, adevarul scenic si adevarul omenesc.

Teatrul Studentesc “Podul” s-a infiintat in Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti in anul 1967 la initiativa studentilor la IATC (pe atunci): Magda Bordeianu si Grigore Popa, primul spectacol avand loc pe 10 ianuarie 1968. (primul articol despre TS Podul de Horia Lovinescu)

A fost primul teatru din tara care a renuntat la scena italiana, admitand ca spatiu de joc orice fel de incinta, stabilind in felul acesta un mai viu dialog actor-spectator.

Regizorul si mentorul trupei a fost timp de peste patru decenii (din anul 1970) regizorul Catalin Naum, cel care a indrumat spre profesionism mai multi tineri pasionati de teatru, care au devenit astfel actori de renume.

An de an trupa intinereste prin adoptarea unor noi membri, toti tineri, aflati la inceput de drum. Principiul admiterii in “Pod” este simplu: “vine cine vrea, ramane cine poate”. In prezent trupa numara 21 de membri, majoritar studenti la diferite institutii de invatamant bucurestene.

Repertoriul trupei cuprinde texte din dramaturgia romaneasca si universala precum si texte originale, nu este un repertoriu impus ci nascut din nevoia tinerilor de a-si exprima atitudinea fata de vremurile in permanenta schimbare, esentiala pentru conducatorul trupei, Catalin Naum, ramanand educarea actorului pentru a deveni creator si nu doar un simplu executant. In “Pod” s-au jucat de-alungul anilor : Eugen Ionesco – “O fata de maritat”, “Delir in doi”, Miron Radu Paraschivescu – “La marginea vietii” , Barbu Stefanescu Delavrancea – “Stefan Voda”, Dorel Sandor – “Baraca”, Gheorghe Manea – “Eleonora”, W. Shakespeare – “Hamlet”, “Romeo si Julieta”, Goethe – “Egmont”, E. Albee – “The zoostory”, Okamura Schiko – “Aventura japoneza”, C. Goldoni – “Piateta”, B. Brecht – “Cainele si Cerşetorul”, Fernando Arrabal ? ?Guernica?, I.L. Caragiale – “O noapte furtunoasa” , Jasmina Reza – “N-aveti umor”, W. Borchert “Beckman” precum si texte originale “Om de omenie” , Andrei Vizitiu – “Soareci de camp” sau versuri Ioan Alexandru – “Pretutindeni existi ,tu, pamantule”, Nichita Stanescu – “Dezdureratul Nichita”, Leonida Lari si Grigore Vieru – “Nu am cu tine , moarte, nimic”, texte biblice – “I.N.R.I. Fost-a preţul”, Ana Blandiana – “Elegie de dimineata”, Stefan Mitroi – “Schimb de prizonieri” etc.

Ultima oră

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Dreame prezintă patru noi tehnologii, printre care aspiratorul robot care se ridică singur

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a prezentat la ediția din...

Mega-evenimentul secret pregătit de Apple! Lansarea epică pe care o pun la cale șefii gigantului tehnologic

Apple, gigantul tehnologic cunoscut pentru inovațiile sale constante, plănuiește cel mai mare eveniment de...

Știri noi

Dreame A1, robotul de tuns iarba revoluționar, disponibil de acum și în România

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a lansat pe piața din...

Lenovo devine partener global Formula 1

Formula 1 și Lenovo au anunțat prelungirea parteneriatului cu Formula 1 prin care gigantul...

Dreame prezintă patru noi tehnologii, printre care aspiratorul robot care se ridică singur

Dreame Technology, pionier al aparatelor de uz casnic inovatoare, a prezentat la ediția din...