Mircea Cristescu este unul dintre puținii „lorzi” ai baschetului românesc. Mereu elegant și manierat, șeful campioanei U BT Cluj Napoca transformă orice dialog într-o poveste spusă cu talent.
Câteva fraze despre subiectele din episodul special de „Vreau să știu – Sport” ar putea suna așa. În 1991, Mircea Cristescu, pe atunci la ”U” Cluj, trage de 32 de ori de la trei puncte. Marchează 24. Plus trei libere, total 75 de puncte, record pentru campionatul nostru, neegalat.
Coleg cu marele Ghiță Mureșan, trebuia să ajungă la Lyon. După ce s-a retras, a fost unul dintre artizanii fenomenului baschetbalistic din Cluj Napoca, CEO la U-BT. Despre baschetul de acum 35 de ani, despre Forban ori despre cum se organizează o grupă de Campionat European.
Poveștile lui Mircea Cristescu, unul dintre creatorii U-BT Cluj Napoca
Echipa din Ardeal conduce de mulți ani ostilitățile din baschetul masculin românesc. Rezultatele obținute pe plan intern au fost dublate cu regularitate de performanțe europene. În ultimele trei sezoane, „șepcile roșii” au câștigat campionatul și specialiștii spun că performanța s-ar putea repeta și în actuala stagiune.
În spatele acestor performanțe se află o mână de oameni, care au construit cu atenție un brand recunoscut în baschetul european. Iar liderul acestei echipe este Mircea Cristescu. Fost mare baschetbalist, Cristescu se poate lăuda cu multe lucruri. În calitate de jucător, invitatul lui Cătălin Oprișan este deținătorul unui record ce pare imposibil de egalat vreodată de un alt jucător din campionatul intern.
Cele 75 de puncte marcate într-o singură partidă l-au așezat definitiv în galeria marilor nume din istoria baschetului masculin din România. Despre acel moment, Mircea Cristescu glumește azi: „Da, am recordul de puncte. Mă doare umărul și acum după cât am aruncat”.
Jucătorul devenit un manager de succes
Și pentru că realizările sale în calitate de conducător al clubului clujean ar trebui predată în școlile cu profil sportiv, Mircea Cristescu a explicat unde e cheia succesului din spatele celor de la U-BT Cluj Napoca.
„Am renunțat la un sport individual, atletism, pentru baschet. Mi-a plăcut să joc în echipă. Așa este și la noi, la echipă. FUncționăm precum o mână cu toate cele 5 degete valide. Ai văzut cât e de greu când nu poți folosi toate degetele? Dacă lucrurile sunt complete și fiecare își face treaba, îți dai seama cât de frumoasă este viața. De aceea trebuie să știe toată lumea că rezultatele noastre din ultimii sunt opera unor oameni, mai multor oameni, nu doar a unui singur individ”, a punctat Mircea Cristescu la „Vreau să știu – Sport”.