În ultima perioadă s-a vorbit des despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România. Izbucnirea unui război la granițele țării noastre a fost scânteia de la care a pornit totul. Așa au apărut mai multe voci au vorbit despre armata obligatorie pentru tinerii români. Actualul ministru al Apărării Naționale a lămurit subiectul în câteva cuvinte. Angel Tîlvăr a exclus varianta de a se reveni la vechiul sistem. Oficialul român a propus o variantă de rezervă în cazul de față și anume un stagiu militar pe bază de voluntariat.
Reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România este exclus
Conform declarațiilor lui Tîlvăr, Armata română a suferit o scădere semnificativă în ceea ce privește numărul de personal, trecând de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000. Reducere considerabilă a forței militare a generat preocupări cu privire la capacitățile de apărare ale țării. Ministrul a subliniat că este necesară pregătirea unor rezerve militare pentru a face față eventualelor amenințări. Cu toate acestea, se pare că pregătirea se va concentra pe recrutarea de militari voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Unul dintre argumentele principale ale susținătorilor serviciului militar obligatoriu este legat de necesitatea de a întări legăturile între armată și societate. Aceștia consideră că experiența militară obligatorie ar putea contribui la dezvoltarea unui sentiment de responsabilitate civică și solidaritate națională. De asemenea, se crede că ar putea reduce discrepanțele sociale și ar putea oferi tinerilor oportunități egale de formare și dezvoltare personală.
Vor apărea controverse pe marginea reintroducerii stagiului miliar obligatoriu
Dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România rămâne una complexă și controversată. În timp ce unii susțin că această măsură ar putea consolida securitatea națională și solidaritatea socială, alții consideră că ar putea genera mai multe probleme decât beneficii.
Decizia de a se concentra pe formarea rezervelor militare voluntare reprezintă un compromis care reflectă diversitatea opiniei publice și a nevoilor societății românești în materie de apărare și securitate.