Fără să ofere prea multe explicații, Rusia a închis consulatul României de la Rostov pe Don. Primul ministru de la Moscova a semnat deja un ordin în acest sens. Măsura vine în contextul unor relații extrem de tensionate între țara noastră și Rusia.
Fricțiunile dintre cele două state nu reprezintă o noutate. În ultima vreme, atât oficialii de la București cât și cei de la Moscova au luat unele decizii care au confirmat pozițiile diametral opuse. De la începutul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, regimul de la București și-a exprimat clar opțiunea, condamnând vehement atitudinea guvernului de la Moscova.
Rusia a închis consulatul României de la Rostov pe Don
Premierul rus a semnat, în urmă cu puțin timp, ordinul prin care Consulatul General al Româniiei la Rostov pe Don va fi închis: „În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaţionale a Federaţiei Ruse, este acceptată propunerea Ministerului rus de Externe privind denunţarea acordului dintre guvernele rus şi român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note”, se arată în ordinul publicat pe portalul oficial de informaţii juridice al guvernului de la Moscova.
Acesta este un răspuns la anunțul Ministerului Afacerilor Externe al ROmâniei. Reprezentanții Guvernului a solicitat omologilor lor din Rusia să reducă personalul Ambasadei Rusiei în capitala României cu cel puțin 40 de persoane. Încă din acel moment oficialii de la Moscova au promis că vor răspunde la această cerere venită dinspre București.
La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Invazia a fost cel mai mare atac asupra unei țări europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare. Până în iunie 2022, trupele rusești au ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Aproximativ 8 milioane de ucraineni au fost strămutați pe plan intern, iar peste 8,2 milioane de ucraineni au fugit din țară până în aprilie 2023, creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Deteriorările de mediu extinse provocate de război, descrise pe scară largă ca un ecocid, au contribuit la crize alimentare în întreaga lume.