Pentru cei care depind de operatorii feroviari de stat și privați avem o veste proastă: s-au scumpit biletele de tren. Românii care folosesc frecvent acest mijloc de transport în comun vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunare.
Toate companiile care operează pe teritoriul României au recurs la aceeași măsură. Astfel societatea națională, CFR Călători, și celelalte cinci societăți feroviare private au majorat prețurile tichetelor începând cu 12 decembrie 2023. Procentul adăugat prețurilor actuale ale tichetelor este de 8,8 la sută.
S-au scumpit biletele de tren. CFR Călători a anunțat motivele majorării
Într-un comunicat emis de cei de la CFR Călători se arată și motivul scumpirii prețului biletelor de călătorie. Inflația este cauza care i-a obligat pe operatori să ia decizia majorării de aproape 9 procente: „Conform comunicării Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi a prevederilor art. 17 din H.G. nr. 1453 /2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători care prevede că: ,,tarifele stabilite prin ordin al ministrului şi infrastructurii se actualizează anual cu indicele de inflaţie stabilit de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 octombrie.”, tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători vor fi actualizate prin majorarea cu indicele de inflaţie de 8,8%, începând cu data de 12.12.2023”, anunţă CFR Călători.
Nu sunt afectate reducerile în vigoare
Scumpirea biletelor de tren nu afectează categoriile sociale care beneficiază de diferite reduceri. Așa că elevii, studenții și chiar unii navetiști vor continua să plătească mai puțin pentru călătoriile cu garniturile de tren.
În același comunicat al companiei CFR Călători se mai arată că majorarea prețurilor este cauzată și de sumele percepute pentru piesele și consumabilele necesare pentru trenuri: „Această actualizare raportată la indicele de inflaţie, conform prevederilor impuse de legislaţia în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creşterii preţurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc”