Despre sacrificiile pe care le fac unii sportivi de top Ana Maria Popescu (Brânză) are toate informațiile posibile. Marea noastră campioană de scrimă știe cât de greu e drumul către succes. Pentru a deveni cunoscută la nivel național și mondial, Ana s-a chinuit. A tras din greu pentru a-și asigura un viitor.
Până la aurul olimpic sau mondial, Ana Maria Popescu de azi a fost Ana Maria Brânză de ieri, care mergea cu zilele către competiții. Ana care nu lipsea de la antrenamente. Ana care își serba ziua de naștere departe de cei dragi. Și toate astea an de an până la retragerea din activitatea competițională.
În 2023 nu se mai poate ca atunci când Ana Maria Popescu era adolescentă și visa la cele mai mari performanțe sportive. O spune chiar carismatica scrimeră. Rezultatele mari necesită mari investiții din partea statului.
Cu aproape două decenii în urmă viața de sportiv de performanță curgea în alt mod:
„Plecam să LUPTĂM în concursuri internaționale. Pentru că nu participam la cursurile de la școală ne făceam temele în mașina care ne ducea în orașele din Europa unde erau programate competițiile. Stăteam mult timp pe drumuri. Eu mi-am serbat ziua de naștere în drum spre Palermo ani la rând. Acolo era un turneu la care participam fără excepție în aceeași perioadă a anului. 40 de ore dura drumul.
Din păcate, în 2023 mai există cadeți și juniori care trăiesc la fel. Adică nu prea s-a schimbat nimic și chiar e nevoie să se modifice unele lucruri. Acum, sportul se face după carte”, spune Ana Maria Popescu.
Performanțe uriașe realizate de Ana Maria Popescu
Invitatea lui Cătălin Oprișan la „Vreau să știu – Sport” a avut o carieră prodigioasă. Este considerată una dintre cele mai mari sportive ale României din toate timpurile.
Ana Maria Popescu este o fostă scrimeră română specializată pe spadă. A fost vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing și 2020 de la Tokyo, campioană olimpică pe echipe la ediție din 2016 de la Rio de Janeiro, de trei ori campioană mondială (2019 la individual și 2010 și 2011 pe echipe) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe). A câștigat de-a lungul carierei 14 turnee de Cupa Mondială și a fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009, 2012–13, 2019–20 și 2020–21.
Toate episoadele podcastului „Vreau să știu” pot fi urmărite pe canalul de YouTube dedicat emisiunii.