Casa Fotbalului a găzduit o întâlnire „de lucru” solicitată de Kyros Vassaras, șeful arbitrilor din România. Tema discuțiilor a fost legată de arbitrajul VAR. Numeroasele probleme apărute de la implementarea sistemului în Liga 1 l-au împins pe șeful CCA să convoace această întâlnire.
Reluarea campionatului în România a fost motivul pentru care grecul a urgentat discuțiile cu arbitrii și operatorii VAR din fotbalul autohton.
Șeful arbitrilor din România și-a școlit subalternii în domeniul VAR
Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras, a avut o întâlnire cu arbitrii FIFA VAR și operatorii pentru reluări.
La întâlnire, desfășurată în sistem hibrid, principalul subiect de discuție a vizat consolidarea relațiilor de colaborare dintre arbitrii VAR și operatorii de reluări, pentru a evita erorile în folosirea tehnologiei.
Președintele CCA a prezentat modul în care a fost aplicat protocolul VAR la diferite meciuri din campionatul intern, dar și din străinătate. De asemenea, Kyros Vassaras a explicat încă o dată care sunt cele 4 situații în care poate interveni VAR și le-a prezentat tuturor ultimele modificări ale Legilor Jocului.
În ce situații poate fi folosit VAR?
GOLURI. Rol de asistență a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.
PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.
VAR devine esențial în identificarea unor jucători care au comis infracțiuni în timpul jocului
ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.
IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.