Autoritățile le pregătesc o surpriză șoferilor din România, care ar putea primi amendă pentru un gest banal în trafic. O simplă staționare cu motorul pornit o să valoreze destul de mult pentru buzunarele conducătorilor auto. Există deja un proiect de lege în acest sens care va trece prin ambele camere pentru a primi aviz favorabil.
România s-ar alătura astfel celorlalte state europene, care au deja articole de lege referitoare la aceste situații, iar amenzile nu sunt deloc blânde.
Șoferii din România ar putea primi amendă pentru un gest banal
Parlamentarii vor vota pentru sau împotriva unui proiect de lege care ar putea introduce amenzi împotriva șoferilor care staționează în trafic o perioadă lungă de timp. În statele occidentale există deja legislație. Cele mai aspre state sunt Franța și Italia. Maximum 10 secunde pot staționa conducătorii auto cu motorul pornit în cele două țări. Ceva mai permisivă este situația în Germania acolo unde mașina poate staționa 20 de secunde, după care conducătorii auto intră sub incidența legii.
Cel mai lejer este în Austria acolo unde timpul permis de lege pentru o mașină staționată cu motorul pornit. Aici, autoritățile pot interveni după 40 de secunde.
Decizia parlamentarilor români vine ca urmare a rezultatelor măsurătorilor calității aerului din București de către asociația Ecopolis.
Efectele negative ale motorului pornit în timpul staționării
Cu sau fără lege, potrivit specialiștilor, staționarea în trafic cu motorul mașinii pornit poate avea mai multe consecințe negative, printre care
Consum redus de combustibil: Motorul mașinii consumă combustibil și emite poluanți chiar și atunci când staționează în modul ralanti. Oprimând motorul, economisiți combustibil și reduceți emisiile de gaze cu efect de seră și alte substanțe poluante.
Prezervarea mediului înconjurător: Oprirea motorului atunci când stai în trafic contribuie la reducerea impactului negativ asupra mediului. Emisiile poluante provenite de la vehicule sunt un factor major în poluarea aerului. Oprirea motoarelor în situații de staționare poate ajuta la ameliorarea acestei probleme.
Reducerea zgomotului: Staționarea cu motorul pornit poate contribui la nivelul zgomotului ambiental. Oprirea motorului atunci când nu este necesar poate contribui la un mediu mai liniștit, cu impact pozitiv asupra calității vieții în zonele urbane.
Prevenirea supraîncălzirii motorului: În trafic dens sau în situații de staționare prelungită, motorul poate ajunge la temperaturi ridicate, ceea ce poate afecta componentele sale și duce la deteriorări pe termen lung. Oprirea motorului în astfel de situații poate ajuta la menținerea unei temperaturi optime.
Economie de energie: Oprirea motorului în situații de staționare prelungită poate contribui la economisirea energiei și la reducerea emisiilor de carbon, având un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, notează alba24.ro.