Devenită una dintre cele mai cunscute voci ale României, Irina Margareta Nistor a fost invitata lui Cătălin Oprișan la „Vreau să știu”. Criticul de film de astăzi a trăit multe momente interesante în perioada comunistă. Unul dintre ele a fost relatat cu șarm de Irina Nistor și-l are în prim plan pe marele regizor român, Ion Popescu Gopo.
Cum a salvat-o Gopo pe Irina Margareta Nistor
Mare pasionată de filme încă din studenție tânăra Irina reușise să ajungă în anturajul criticului literar și de film, D.I. Suchianu. Cu ajutorul acestuia ajunsese să vadă filme la fostul Cinema Studio. Acolo rulau producții pentru cei care erau membri ai Asociației Cineaștilor din România.
Numai că într-una dintre zilele în care Suchianu nu a reușit să ajungă la cinema, Irina Margareta Nistor nu a mai fost lăsată să intre în clădire. Administratorul locului nu a vrut să audă de nicio explicație:
„Ningea teribil afară. Nu mi-a dat voie, nici nu a luat în calcul să mă primească. Am rămas în fața cinematografului în speranța că voi avea noroc și mă va băga cineva care mă cunoaște. Nicio șansă. Eram ninsă serios, când în zare apare o siluetă. Se apropie de mine și când reușesc să îl identific mi-am dat seama că era Ion-Popescu Gopo. M-a întrebat ce se întâmplă. Ne cunoșteam de ceva timp. După ce i-a istorisit întâmplarea a intrat val-vârtej în cinemtograf și aproape strigând la administrator: Dacă o singură dată o mai găsesc afară, am să te dau pe tine afară”, a povestit invitata lui Cătălin Oprișan la „Vreau să știu”.
Cine a fost Ion Popescu-Gopo
Ion Popescu-Gopo a fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film.
Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei românești, câștigând, în 1957, premiul „Palme d’or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj.
Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu.
Fiind un spirit inovator și nonconformist, Gopo a încercat întotdeauna să depășească barierele tehnice și modelele, străduindu-se să fie un pionier în tot ce a întreprins. „Omulețul lui Gopo”, sau, mai simplu, „omulețul”, creația lui Ion Popescu-Gopo, este personajul nud și schițat din câteva linii, care interpretează însă atât de complet problemele lumii contemporane.
Mai târziu a mărturisit că nereușind să realizeze desene animate de perfecțiunea tehnică a filmelor americane de animație, Gopo a inițiat o revoltă anti-Disney