Pe 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului, creștinii din România sunt conectați la una dintre marile sărbători de peste an. Așa cum se întâmplă cu fiecare dintre zilele mari din calendarul ortodox, există multe obiceiuri pe care credincioșii le urmează.
În funcție de fiecare zonă a României, oamenii păstrează tradițiile cu sfințenie pentru ca divinitatea să le ajute peste an.
Ce e bine să faci pe 15 august, ziua Adormirii Maicii Domnului
Deși nu există foarte multe informații despre acest praznic în Biblie, regăsim precizări umeroase în cântările de la Vecernia și Utrenia acestei sărbători, notează crestinortodox.ro.
Ca și în alte mari sărbători crșetine, nici de Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează, nu se coase, nu se spala haine. Potrivit traditii-superstitii.ro, această sărbătoare se ține pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, ocrotire. În unele sate se face o masă comună în curtea bisericii, la care paticipă atât sătenii, cât și invitați din alte sate.
Un alt obicei se referă la împărțirea de struguri sau prune din noua recoltă, dar și alte bucate, care se oferă „pentru sufletul morților”. Toate bucatele ce urmează a fi împărțite sunt, întâi, sfințite la biserică.
Dar sărăbătoare abundă și în superstiții și vechi credințe populare. Astfel, se crede că dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria înseamnă că va fi o toamnă lungă și mai blândă.
De Sfântă Mărie Mare nu se merge a scaldă în apele râurilor. Se crede că sunt „spurcate de cerbi”, mai arată aceeași sursă. De asemenea, nu se mai dormea pe prispă de la această dată.
Sfânta Maria est considerată ocrotitoarea marinarilor
Se mai spune că la Sfânta Maria se adună ultimele plante de leac, care se puneau la icoane pentru a căpăta puteri tămăduitoare.
Tot azi, cei care aveau vii mari tocmeau pândarii pentru viile lor.
Femeile care merg la biserică, tot azi tămâiază mormintele celor trecuți la cele veșnice, iar ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Tot azi, tradiția spune că bărbații schimbă pălăria cu căciula.