Știați că există „comoara” pe strada Londra, nr. 39 din București? Vorbim despre o locație în care se află unul dintre cele mai spectaculoase muzee din țara noastră. Clădirea în care funcționează Muzeul Hărților și Cărții Vechi ascunde o carte extrem de valoroasă despre care am aflat chiar de la Cristina Toma, directoarea instituției.
Volumul prețios ca valoare culturală este un cadou. Un cadou pe care muzeul l-a primit cu câțiva ani urmă și care a fost făurit în prima jumătate a anilor 1600.
Comoara de pe strada Londra, nr. 39 din București
Cristina Toma iubește muzeul pe care-l administrează cu patimă. Așa că știe detaliile fiecărei piese care se găsește între pereții locației din strada Londra. Volumul despre care vorbește cu mare drag este Decameronul al lui Boccaccio. Ediția pe care muzeul bucureștean o deține are câteva sute de ani
„Cele mai valoroase cărți nu le expunem mereu. Unul dintre motive este legat de hârtie. Se degradează foarte ușor și dacă nu ținem lucrurile sub control, riscăm să pierdem piese cu o valoare culturală inestimabilă. Cele mai multe muzee de profil expun facsimil pentru a proteja piesa originală. Noi nu am reușit să facem acest facsimil și atunci noi le expunem pe o perioadă limitată.
Deținem o carte foarte interesantă, Prima care-mi vine în gând este cea primită donație în 2021. Un Decameron al lui Giovanni Boccaccio de la 1636. Este foarte frumoasă ca obiect și oferită de oameni iubitori de artă și cultură”, spune Cristina Toma.
Cine a fost Giovanni Boccaccio
Decameronul este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio (1313-1375). Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.
Giovanni Boccaccio (n. 1313, Florența, Republica Florentină – d. 21 decembrie 1375, Certaldo, Republica Florentină) a fost un poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a și creat modelul genului de nuvelă, reluat în creația multor scriitori europeni.
În special creația sa majoră, Decameronul, a exercitat o deosebită influență asupra operelor scriitorilor europeni. Printre aceștia sunt de menționat Geoffrey Chaucer („The Canterbury Tales”, 1385-1400), François Rabelais, Miguel de Cervantes, Gotthold Ephraim Lessing. În 1879, compozitorul Franz von Suppé creează opera „Boccaccio”.