Multe case din România sunt dotate cu aparate de aer condiționat, însă, per total, procentul nu este unul foarte ridicat. În contextul actual al schimbărilor climatice și al creșterii temperaturilor medii, dotarea locuințelor cu sisteme de răcire devine din ce în ce mai importantă.
În România, circa o treime dintre gospodării sunt echipate cu minimum un aparat de aer condiționat, conform unui studiu realizat de o companie de profil în primul trimestru al acestui an, transmite Agerpres. Aceste date reflectă o tendință în creștere de adaptare la condițiile climatice extreme și la necesitatea de a asigura confortul termic în locuințe.
Doar o treime din casele românilor sunt dotate cu aparate de aer condiționat
De asemenea, o cercetare sociologică efectuată în luna mai a acestui an relevă că majoritatea celor care dețin deja un sistem de răcire a locuinței optează pentru aparatele de aer condiționat. Astfel, 80% dintre respondenți declară că folosesc aceste dispozitive, ceea ce subliniază popularitatea și eficiența acestora în asigurarea unui mediu plăcut și răcoros în locuințe.
În plus, 18,6% dintre cei intervievați recurg la ventilatoare pentru a face față căldurii, o alternativă mai accesibilă, dar mai puțin eficientă în comparație cu aerul condiționat.
Pe de altă parte, sistemele de răcire prin evaporare și pompele de căldură – care au și funcție de răcire – sunt foarte rar întâlnite în România. Doar 1% dintre respondenți au declarat că dețin un astfel de sistem, evidențiind o utilizare limitată a acestor tehnologii. Această statistică poate fi explicată prin costurile mai ridicate de achiziție și instalare, precum și prin nivelul mai scăzut de informare și familiaritate cu aceste soluții de răcire mai puțin tradiționale.
Singura soluție împotriva căldurilor insuportabile
Aerul condiționat reprezintă, așadar, principala soluție adoptată de români pentru a combate temperaturile ridicate. Evoluția tehnologică și accesibilitatea din ce în ce mai mare a acestor aparate au contribuit la creșterea numărului de gospodării care le utilizează. În plus, creșterea nivelului de trai și a veniturilor disponibile a facilitat achiziționarea și instalarea acestor sisteme în locuințe.
Utilizarea pe scară largă a aerului condiționat nu este lipsită de provocări. Consumul crescut de energie electrică asociat funcționării acestor dispozitive poate duce la facturi ridicate și la o presiune suplimentară asupra rețelelor de energie. În plus, impactul asupra mediului prin emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea agenților frigorifici poate contribui la schimbările climatice pe termen lung. De aceea, este importantă promovarea eficienței energetice și utilizarea responsabilă a acestor sisteme.
Alternativ, soluțiile mai ecologice și mai eficiente energetic, cum ar fi pompele de căldură și sistemele de răcire prin evaporare, ar trebui promovate și susținute prin politici publice și programe de subvenționare. Informarea publicului și creșterea conștientizării cu privire la beneficiile acestor tehnologii pot contribui la o adopție mai largă și la reducerea impactului asupra mediului.