În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai mult despre salarii diferențiate pentru profesorii din țara noastră. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că implementarea unui sistem de salarizare a cadrelor didactice bazat pe performanță ar putea fi realizat în corelație cu o evaluare standardizată a elevilor.
Aceasta a subliniat că stabilirea salariilor în funcție de performanțele profesorilor ar putea lua în considerare și alte criterii, recomandate de organisme internaționale, cum ar fi evaluările din partea colegilor sau directorilor de școli.
Salarii diferențiate pentru profesorii din România
„Lucrul pe criteriile în ceea ce privește salarizarea bazată pe performanță este în curs, există inițiative din partea Ministerului Muncii de constituire a unor grupuri de lucru din care să facă parte și entități care asigură asistență tehnică, de exemplu Banca Mondială. Noi avem deja un document din partea OECD care detaliază principiile pentru o salarizare diferențiată, acele criterii recomandă criterii din mai multe puncte de vedere, adică nu recomandă doar observarea progresului efectiv al elevului, pentru că el poate fi influențat și de alte cauze, recomandă inclusiv corelarea cu etapele de promovare în carieră, cu profilul de carieră și de asemenea cu alte tipuri de evaluare: evaluarea realizată de colegi, evaluarea realizată de directori, evaluarea chiar realizată de cadrul didactic însăși sau însuși”, a afirmat ministrul Educației.
Ligia Deca a evidențiat importanța corelării salariilor cadrelor didactice cu evaluările standardizate ale elevilor, subliniind că progresul elevilor poate fi un indicator important al performanței profesorilor. Totuși, aceasta a recunoscut că performanța elevilor poate fi influențată de o varietate de factori, inclusiv socio-economici, care nu sunt neapărat sub controlul profesorilor. Din acest motiv, ministrul a accentuat necesitatea unei abordări complexe, care să includă evaluări multidimensionale.
Recomandările OECD pentru salarizare diferențiată
Un document elaborat de OECD furnizează o serie de principii pentru un sistem de salarizare diferențiată a profesorilor. Aceste principii nu se limitează doar la performanța academică a elevilor, ci includ o varietate de criterii, precum etapele de promovare în carieră și profilul de carieră al cadrelor didactice. De asemenea, OECD recomandă integrarea evaluărilor realizate de colegi și directori, precum și autoevaluările profesorilor, pentru a asigura o imagine completă și echitabilă a performanței acestora.
Ligia Deca a subliniat că o evaluare corectă și completă a cadrelor didactice ar trebui să includă mai multe perspective. Astfel, evaluările realizate de colegi, directori și chiar autoevaluările pot contribui la o înțelegere mai nuanțată a performanței unui profesor. Această abordare multidimensională poate ajuta la identificarea și recompensarea meritelor reale, contribuind la îmbunătățirea calității educației.