În ultimii ani, piața imobiliară din România a fost martora unei evoluții semnificative a prețurilor, cu fluctuații notabile. Ce rămâne, însă, neschimbată este direcția pe care o urmează sectorul imobiliar; prețul apartamentelor în Capitală, și nu numai, și-a continuat, de-a lungul ultimilor ani, trendul ascendent. Cu cât au crescut prețurile la apartamente și cât a ajuns să coste o locuință în București, aflați din rândurile de mai jos.
Schimbările economice, sociale și politice, au avut și au o influență direct asupra sectorul imobiliar. Dacă în anul 2008, prețurile locuințelor au înregistrat scăderi semnificative, iar cererea a stagnat, scenariul nu s-a repetat în ultimii ani, în ciuda crizelor pe care le-am traversat.
Impactul Pandemiei de COVID-19 asupra sectorului imobiliar
Înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19 și a războiului de la graniță, România a experimentat un adevărat boom imobiliar, cu creșteri semnificative ale prețurilor. Bucureștiul, dar și alte mari orașe ale țării, cum ar fi Timișoara, Cluj sau Brașov, au cunoscut printre cele mai mari creșteri de prețuri la apartamente.
Pandemia de COVID-19 din 2020 a schimbat dinamica pe piața imobiliară. În primele luni ale pandemiei, tranzacțiile au scăzut. Cu toate acestea, sectorul s-a adaptat rapid. După câteva luni de pandemie, cererea pentru spații de locuit a crescut.
Scumpiri majore. Cu cât au crescut prețurile la apartamente în București
La jumătatea anului 2024, piața imobiliară din România continuă să fie dinamică. Bucureștiul rămâne un pol de atracție, dar și alte orașe mari păstrează un ritm susținut de dezvoltare. Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna decembrie 2023, față de aceeași lună a anului anterior. Și prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 6%, potrivit analizelor realizate de platformele de imobiliare.
În București, prețul mediu la vânzarea unui apartament nou a ajuns, luna trecută, la 1.656 euro/metru pătrat, un preț cu 9% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.675 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat față de decembrie 2022.
Și în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu sau Constanța s-au constatat scumpiri majore la apartamente. Creșterile înregistrate variază de la 2% și ajung până la 14%.
Schimbări fiscale pe piața imobiliară în 2024
Pe lângă prețuri mari, anul 2024 aduce și schimbări fiscale pe piața imobiliară. Spre exemplu, TVA-ul pentru achiziționarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei fără TVA crește de la 5% la 9%, de la 1 ianuarie 2024. Această cotă redusă de TVA se aplică doar celor ce sunt la prima achiziție a unei locuințe. Pentru ceilalți, se menține cota standard de 19% TVA.